+387 35 257499
06/06/2019

30 godišnjica od historijskog uspjeha; Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović upriličio prijem za zlatne košarkašice KK ‘Jedinstvo-Aida’

Tuzla se  s ponosom  prisjeća vremena kada su  se košarkašice ‘Jedinstva Aide’ u legendarnoj utakmici protiv italijanskog Primigija okitile  titulom prvaka Evrope. S tim u vezi, u povodu obilježavanja 30. godišnjice od ovog historijskog uspjeha, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović upriličio je u četvrtak  prijem za zlatnu generaciju košarkašica ovog kluba.

˝Meni je velika čast i  zadovoljstvo. Ovo je proslava velikog istorijskog događaja. Naručito Tuzle, jer se radi o tuzlanskoj ekipi.   Niko u BiH do sada nije napravio takav uspjeh da se popne na krov Europe kao što su to uradili košarkaši  Bosne, rukometaši  Borca i košarkašice tuzlanskog Jedinstva. To su tri najuspješnije ekipe svih vremena. Jedina ženska ekipa, od te tri najuspješnije ekispe svih vremena, je Jedinstvo iz Tuzle. Kada sam se radovao toj velikoj pobjedi nisam mogao pretpostaviti da ću biti domaćin i gradonačelnik u vrijeme kada se bude obilježavalo 30 godina od te velike pobjede i do sada neprevaziđenog uspjeha˝, kazao je gradonačlenik Imamović.

Prema riječima trenera Mihajla Mikija Vukovića, uspomene ostaju vječno ˝One su zaslužile svu pažnju i poštovanje. Dogodilo se nešto što je u tom trenutku bilo nezamislivo. One su bile toliko dobro pripremljene da je njih pet ili šest moglo da izdrži ritam cijele utakmcije˝,  kazao je za TIP legendarni trener  Vuković.

˝Naša želja i zalaganje na kraju su donijeli pobjedu nama. To je nešto prvo i najveće u mojoj karijeri što sam osvojila. Uvijek se toga rado sjećam. Pogotovo što je to moja Tuzla, moja početci˝, izjavila je za TIP  proslavljena bh. košarkašica  Razija Mujanović.

˝ To je jedinstveni rezultat koji treba da se obilježava. To je put generacijama da izdrže do kraja˝, istakla je Stojanka Došić.

˝Putovalo se sa pokvarenim autobusom, ali to je sve valjda moralo tako da se posloži i da mi na kraju ipak budemo prvakinje Europe. To je zapisano, što bi neki rekli, u kamenu. To ne može niko da ospori, to ostaje i poslije nas˝, izjavila je Zorica Dragičević.

˝Dugo će vremena proći, ne samo na ovim prostorima, nego i na cjelokupnoj planeti i neće se pojaviti takav kavlitet u svakom smislu te riječi. Mi smo funkcionisali kao jedna veliak porodica. Meni su one bile sve, otac, majka, brat, drug i sestra. Nisam imala nikavih problema. Moj jedini zadatak je bio da treniram i dam svoj maksimum,˝kazala je Dragana Jeftić.

˝U tom momentu je vladala euforija u  gradu, državi i među nama svima. Slavli smo, ali tek poslije smo saznali koliko to zapravo znači i šta to danas nakon 3o godina predstavlja ˝, istakla je Jadranka Savić-Omerović.

˝Ja sam i danas presretna i prezadovoljna jer je ovo jedan jubilej koji će dati vjetar u leđa mladima generacijama. Naravno da je za nas ovaj jubilej veoma bitan jer smo bile prvakinje Europe˝, kazala je kapitenka zlatne generacije, Mara Lakić-Brčaninović.

Podsjećamo, košarkašice ‘Jedinstva Aide’ u legendarnoj majstorici s italijanskim Primigijem igranoj u Firenci 22.marta 1989. godine pobjedom 74:70 okitile su se titulom prvaka Evrope. Dvadeset i šest godina kasnije klub je na novom početku sa mladom ekipom koja se takmiči u prvenstvu BiH. Iako će mnogi reći kako sadašnje Jedinstvo BHT nije ono Jedinstvo Aida pehar namijenjen evropskom prvaku i dalje krasi vitrine kluba.

Vratimo se na tu 1989. godinu kada je Jedinstvo Aida ispjevalo svoju pobjedničku ariju. Na putu do dvorane “Palazzo dello Sport del Campo” Tuzlanke su odigrale 15 utakmica zabilježivši 12 pobjeda i tri poraza. Tim Mihajla Vukovića poražen je u dva navrata od Dinama iz Novosibirska i jednom od Primigia.

Prije super – finala ni najveći optimisti nisu vjerovali da će tuzlanski tim nakon poraza od Italijanki u Vićenci 14. februara 1989. godine od 77:52, smoći snage da u super – finalu uzvrate udarac i da se popne na krov Evrope. Pesimiste su razuvjerile Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić, Mara Lakić, Vesna Pođanin, Dragana Jeftić, Smilja Rađenović, Razija Mujanović, Zorica Dragičević, Naida Hot i Stojanka Došić, koje su bile pod diregentskom palicom Mihajla Mikija Vukovića i Zdravka Dugonjića.

Tuzlanske šampionke nisu rođene preko noći, već je tog 22. marta Mihajlo Vuković, zaokružio svoj 16 – godišnji mukotrpni rad u Tuzli. Ekipu Jedinstva Aide preuzeo je 1977. godine kada su se košarkašice nadmetale u Drugoj ligi SFRJ. Vukoviću je po završetku utakmice u Firenci trener Primigia Aldo Corno, morao stisnuti ruku, iako je italijanski trener u svojim redovima imao tamnoputu Amerikanku Janice Lawrence ili Anitu Blange i Renatu Salverstini…

Italijanskom stručnjaku nisu pomogla ‘poznata imena’ i činjenica da je Primigi do tada osvojio pet titula prvaka Europe. Miki Vuković je u svojim redovima imao Razu, Maru, Naidu, Coju, Smilju…koje su 1989. godine dosanjale svoj dječiji san osvojivši pehar “Naroden sporta”, koji je od jugoslovenskih klubova osvojila samo Crvena Zvezda deset godina ranije.