+387 35 257499
08/09/2020

20 godina od smrti Dragiše Trifkovića, istaknutog umjetnika i hroničara grada

Danas, 8. septembra 2020. godine, navršava se dvadeset godina od smrti Dragiše Trifkovića, istaknutog umjetnika i hroničara Tuzle (1912 – 2000).

Dragiša Trifković je rođen 7. aprila 1912. godine u Tuzli i cijeli svoj radni i životni vijek proveo je u rodnom gradu gdje se, pored umjetničkog, bavio i pedagoškim radom.

Autor je velikog broja vajarskih radova u punoj plastici: reljefa, bisti, statueta, statua, spomenika, plaketa. Iza sebe je ostavio djela neprocjenjive vrijednosti za kulturu i istoriju Tuzle. Njegove skulpture i spomenici krasili su i krase mnoga mjesta istočne i sjeveroistočne Bosne, a skulpture SAMA i MAJKA SA DJETETOM, postale su prepoznatljivi tuzlanski simboli.

Autor je mape crteža Stara Tuzla, koja predstavlja izuzetno vrijedan likovno-arhitektonski dokument o Tuzli s kraja turske i početka austrougarske uprave.

Bio je pasionirani kolekcionar foto-dokumentacione i pisane građe iz prošlosti Tuzle i njene okoline, na osnovu koje je napisao i objavio pet knjiga pod nazivom „Tuzlanski vremeplov“, a koje predstavljaju polaznu osnovu svakom istraživaču tuzlanske prošlosti.

Posebno je značajna činjenica da je Dragiša Trifković autor grba grada Tuzle, u kome je sjedinio najznačajnije istorijske simbole grada.

Za dugogodišnje stvaralaštvo i aktivan rad na polju likovne umjetnosti, kulture i prosvjete, dobitnik je velikog broja društvenih priznanja i nagrada.

U Muzeju istočne Bosne Tuzla čuva se više od 200 vajarskih i drugih dijela Dragiše Trifkovića, koje je, poštujući njegovu želju, Muzeju poklonila njegova sestričina Danica Jovičić – saopšteno je.