+387 35 257499
29/12/2020

Adnan Mujkić i Amila Beširović dobitnici međunarodnog priznanja

Adnan Mujkić i Amila Beširović dobitnici su međunarodnog priznanja za izniman doprinos dramskom i kazališnom odgoju u BiH i široj regiji ostvaren pokretanjem inicijativa i projekata, osnivanjem udruga i ustanova, te sustavnim promicanjem drame i kazališta kao moćnog sredstva građanskoga odgoja, multikulturne suradnje i suživota u višenacionalnim okružjima.

Hrvatski centar za dramski odgoj (HCDO) osnovan je 1996. godine kao nestranačko, nedržavno, nedobitno udruženje građana koje ostvaruje sljedeće osnovne ciljeve: promiče, predstavlja i istražuje dramski i kazališni odgoj kao nastavni dio humanističkog odgoja, potiče razvoj teorije i prakse koja ispituje povezanost drame, kazališta i odgoja, prikuplja, prenosi i popularizira obavijesti i iskustva s područja dramskog i kazališnog odgoja u Hrvatskoj i inozemstvu, štiti ugled i stručni položaj svojih članova. Centar  broji preko 450 članova i učlanjen je u Međunarodnu udrugu za dramu, kazalište i odgoj (International Drama/Theatre and Education Association – IDEA).

Od 2009. godine HCDO dodjeljuje nagrade i priznanja pojedincima, skupinama, organizacijama i ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu za doprinose dramskom i kazališnom odgoju.

Ove godine, na sinoć održanoj online Godišnjoj skupštini Centra u Zagrebu, dobitnici međunarodnog priznanja za izniman doprinos dramskom i kazališnom odgoju u BiH i široj regiji ostvaren pokretanjem inicijativa i projekata, osnivanjem udruga i ustanova te sustavnim promicanjem drame i kazališta kao moćnog sredstva građanskoga odgoja, multikulturne suradnje i suživota u višenacionalnim okružjima su dramski pedagozi Adnan Mujkić, predsjednik Pozorišta mladih Tuzle i Amila Beširović, predsjednica Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla, suosnivači Srednje „Savremeno-umjetničke škole“ Tuzla.