+387 35 257499
14/07/2021

Gradonačelnik Tuzle organizovao prijem za košarkaškog sudiju Ademira Zurapovića koji će suditi na OI u Tokiju

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u srijedu je organizovao prijem za Ademira Zurapovića, najboljeg bosanskohercegovačkog košarkaškog sudiju i jednog od osam sudija sa područja Evrope  koji će suditi na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Zurapović je FIBA sudija od 1995. godine, njegov posljednji veliki uspjeh, prije poziva za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju, je suđenje na Svjetskom prvenstvu u Kini, gdje je sudio osam utakmica, uključujući i utakmicu za treće mjesto između Francuske i Australije.

Pored toga, Zurapović je sudio na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj za igrače do 19 godina, na sedam evropskih prvenstava za muškarce, na Evropskom prvenstvu za žene 2007. u Italiji, na brojnim FIBA klupskim takmičenjima i utakmicama FIBA Lige šampiona, gdje je, između ostalog sudio  utakmicu finala Lige šampiona u Rusiji 2021.

U dosadašnjoj karijeri, koja traje 26 godina, Zurapović je odsudio više od 450 međunarodnih reprezentativnih i klupskih utakmica.

Olimpijske igre u Tokiju se održavaju od 23. jula do 08. augusta, a košarkaški turnir se igra od 25. jula do 08. augusta. Ademir Zurapović je među osam košarkaških sudija iz Evrope, koji će ove godine suditi na Olimpijskim igrama, jedini košarkaški sudija iz Bosne i Hercegovine i jedini zvanični učesnik Olimpijskih igara iz Tuzle.