+387 35 257499
01/04/2024

Izložba portreta ‘Sama’

Izložba portreta, koja nosi naziv ‘Sama’ autorice Almire Atlić, će biti svečano otvorena  02.aprila 2024.godine u 19 sati.

” Riječ ‘Sama’ je pomalo bockava i škakljiva, kratka ali i apstraktna, možemo je doživjeti i osjetiti na razne načine. Sama je riječ ženskog roda, množina: same, ako gledamo iz gramatičke sintakse ide uz pomoćni i refleksivni glagol, kojeg ako ga doživljavamo emotivno onda smo usamljeni…” izjavila je autorica izložbe, umjetnica Almira Atlić.

Uz pomoć prijatelja, porodice i uposlenika Centra za kulturu došlo je do realizacije izložbe. Riječ SAMA gradacijski ima povećan naboj od osjećaja samoće,slabosti, izolacije do eskaliranja te riječi u potpunoj drugoj pozitivnoj dimenziji, te zato ova riječ ima širok dijapazon. Još nesto interesantno jeste da bez obzira koliko smo okruženi porodicom, prijateljima, radnim kolegama – sami smo onda kad smo u svojim mislima, problemima, kad se borimo sa sopstvenim vjetrenjačama. Neki bi to mozda nazvali zamišljenost.

Izložba se sastoji od 15 slika 60×80, rađenih tehnikom ulja na platnu. Sastavljena je od portreta, karaktera, gdje svaki portret zasebno na svoj način priča priču.

Izložbu će otvoriti Šejla Šehabović a u Muzičkom dijelu programa nastupit će profesori Zlatan Mujkić i Renata Bagarić.Ulaz na izložbu je slobodan.