+387 35 257499
05/02/2019

Koncert pijaniste Dinka Blagojevića u Tuzli

Srednja muzička škola “Čestmir Mirko Dušek” Tuzla organizuje koncert na kojem će se predstaviti pijanista Dinko Blagojević iz Gradiške. Koncert na klaviru najavljen je za 7. februar u 14,00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Dinko Blagojević rođen je u Gradišci. Nižu muzičku školu završava u Gradišci u klasi prof. Fatime Gušić a srednju muzičku školu u Banjoj Luci te Zemunu u klasama prof. Branke Kuzmanović i Zorane Grbić. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Magistrirao je na Akademiji umjetnosti Banja Luka u klasi istog profesora.Usavršavao se na majstorskim kursevima profesora Dušana Trbojevića, Nevene Popović, Žan Klod Penetijea i Aleksandra Serdara. Kao solista i član kamernih ansambala nastupio je na različitim muzičkim svečanostima u Zemunu,susretima muzičkih akademija u Novom Sadu te na koncertima studenata klavirskog odsjeka FMU u dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Na takmičenju mladih pijanista u Nišu 1997. godine osvaja drugu nagradu kao solista kao i prvu nagradu u kategoriji klavirskog dua.

Održao je solističke koncerte u Beogradu:Dom kulture Studentski grad, Galerija kulturnog centra, kao i u Galeriji Srpske akademije nauka i umjetnosti. Solističke koncerte je održao i u Gradišci i Doboju.Od prvih dana profesionalnog angažmana u Banjoj Luci, učestvuje u nizu nastupa i tako doprinosi bogatstvu muzičkog života grada. 2000. godine održava solistički koncert u koncertnoj sali Banskog Dvora. U organizaciji Francuskog kulturnog centra učestvuje na koncertima muzike francuskih kompozitora u Banjoj Luci, Prijedoru, Brčkom i Bijeljini. Dva puta je učestvovao na manifestaciji „ Dučićeve večeri poezije „ u Trebinju.

Učestvuje u snimanju kompakt diska sa djelima Vlade Miloševića. U Gradišci i Banjoj Luci održava resitale sa kanadskom sopranisticom Silvi Dišeno. Nastupao je sa beogradskim orkestrom „ Pro Klasika „ kao i sa orkestrom Akademije umjetnosti Banja Luka. Utoku 2010. godine učestvuje u projektu didaktičkih koncerata širom RS i BiH („Karneval životinja “ Kamij Sen – Sansa ) kao i na koncertantnoj večeri pod nazivom „ Veče dueta “ održanoj u Banjoj Luci, Sarajevu i Beogradu. Jedan je od predstavnika Akademije umjetnosti Banja Luka na koncertu održanom u julu iste godine u Ragonji, Italija. U toku 2011 godine u Banjoj Luci i Gradišci održava solističke koncerte sa djelima Frederika Šopena. U istom periodu održva kamerni recital sa violinisticom Marijom Misitom. U četiri navrata
2011 i 2012 godine sa kolegama Banjalučke Akademije umjetnosti učestvuje u izvođenju djela Kloda Bolinga Svita . Radi u zvanju Vanrednog profesora na katedri za klavir Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.