+387 35 257499
15/11/2023

Koncert povodom obilježavanja 90. obljetnice rođenja kompozitora Vojina Komadine

Centar za kulturu Tuzla Vas poziva na koncert povodom obilježavanja 90. obljetnice rođenja uglednog kompozitora savremene muzike Vojina Komadine. Koncert će biti održan u srijedu, 22. novembra 2023. godine u Međunarodnoj galeriji portreta sa početkom u 19:30 sati. Ulaz na koncert je slobodan.

Bogat i stilski raznolik klavirski opus kompozitora Vojina Komadine predstavit će pijanist Bartolomej Stanković, vanredni profesor i rukovodilac Katedre za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Osim djela za klavir Vojina Komadine, na programu koncerta će biti i djela njegovih učenika, kompozitora Asima Horozića i Vojislava Ivanovića, kao i svjetska praizvedba Toccate in C za klavir, kompozitora mlađe generacije Miralema Mejremića.

Kompozitor akademik Vojin Komadina, rođen je 08. novembra 1933. godine u Karlovcu, kao najmlađi, treći sin u uglednoj građanskoj porodici. Školovao se u Beogradu (Muzička škola „Stanković“), gdje je započeo i studij kompozicije na Fakultetu muzičkih umetnosti (FMU). Diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u razredu Božidara Trudića. Duži niz godina djelovao je kao profesor Harmonije i drugih stručnih predmeta na Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli, ali ostvario i veoma uspješno saradnju sa Pionirskim pozorištem, KUD-om „Mitar Trifunović-Učo“, kao i Narodnim pozorištem u Tuzli. Bio je dobitnik velikog broja uglednih nagrada i priznanja. Predavao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, kao i u Podgorici (Cetinju), a bio je i prvi dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ostvario je bogat kompozitorski opus od preko 200 djela, koji obuhvata različita muzička područja kao što su muzika za djecu, instrumentalna, vokalna i muzika za orkestre, elektroakustička muzika, kao i scenska muzika. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je „Refrain IV – Nijemo glamočko kolo“ (1975) za klavir, posvećeno doajenu hrvatskog pijanizma, profesoru emeritusu Vladimiru Krpanu. Odgojio je niz uspješnih i u svijetu cijenjenih kompozitora nove generacije, a jedan od njih je i nedavno preminuli kompozitor Asim Horozić. Preminuo je 09. februara 1997. godine u Beogradu. Od 2017. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu održava se manifestacija „Dani Vojina Komadine“, a od 2019. godine i naučni skup SITUMS („Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu), na kojem je jedna od sesija posvećena životu i djelu Vojina Komadine.

Više informacija: http://www.vojinkomadina.com
www.dvk.mak.ues.rs.ba