+387 35 257499
04/02/2019

NUB „Derviš Sušić“ : Najava izložbe “SAD u bh. štampi do početka Velikog rata”

Izložba “SAD u bh. štampi do početka Velikog rata”, koju Mediacentar Sarajevo otvara 04. februara u 15h u Američkom kutku Narodne i univerzitetske biblioteke „ Derviš Sušić“  u Tuzli, pokazat će javnosti kakve su vijesti dolazile iz zemlje hiljadama kilometara daleko od Bosne i Hercegovine.

Na 40-ak izložbenih panoa, posjetioci izložbe moći će čitati tekstove o Sjedinjenim Američkim Državama objavljene od 1866. godine do 1914. godine, tj. do početka Velikog rata.

U bh. štampi pojam Amerika po prvi put se pominje u drugom broju Bosanskog vjestnika, koji je pokrenut 1866. godine, kada je aktiviran i transatlantski telegrafski kabl. U praksi je to značilo da su vijesti iz daleke i prekookeanske zemlje u Europu, ali i obrnuto, dolazile mnogo brže nego ranije.

Vijesti su stizale brzinom od osam riječi u minuti, za razliku od ranijeg desetodnevnog putovanja brodom. Tako su se stvorili uslovi za početak otkrivanja Amerike, i svega onoga što se tamo događa, kroz novine koje su izlazile u BiH.

Kroz narednih pola stoljeća novinari i novinarke u BiH izvještavali su javnost u BiH o događajima i pojavama iz Sjedinjenih Država koje su u to vrijeme ovdašnjoj publici mogli izgledati nevjerovatno, moguće i teško za pojmiti.

U tekstu objavljenom avgusta 1895., stoji da se u New Yorku i Chicagu grade “ogromne kuće” na 12-14 spratova i da te kuće u dužinu imaju 62 metra i širinu 45 metara. Tadašnja arhitektutra u BiH nije poznavala takav stil gradnje, a toliko visoke zgrade u Sarajevu mogle su se vidjeti tek po završetku Drugog svjetskog rata.

Na otvaranju izložbe govorit će Dragan Golubović urednik izložbe i voditelj digitalnog arhiva štampe INFOBIRO. Priprema izložbe finansirana je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).

Izložba je do sada bila prezentirana u Sarajevu, Doboju, Zenici, Trebinju i Mostaru. Nakon Tuzle izložba kreće dalje na turneju kroz druge gradove Bosne i Hercegovine.

(Izvor: Tuzlainfo.ba)