+387 35 257499
24/11/2021

Teatar kabare Tuzla: KO VIDi 19i? XIX TKT Fest – Dani akademskog teatra 2021.

U prostoru Teatra Kabare Tuzla održana je konferencija za novinare povodom održavanja XIX TKT Festivala – Dani akademskog teatra 2021. pod sloganom KO VIDi 19i? Predstavljen je programski umjetničko – kulturni sadržaj nadolazećeg pozorišnog festivala.

Prisutnim medijima su se obratili organizatori festivala Ivana Milosavljević, Damir Altumbabić i Zoran Pavljašević, kao i dio učesnika iz predstave ”Medeja” autora Euripida: Lejla Redžić, Dino Kerić i Predrag Erletić. Direktorica teatra Ivana Milosavljević govorila je o nešto drugačijem održavanju ovogodišnjeg TKT Fest-a. Istakla je da se Festival održava u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i da je teatar osigurao sve potrebne mjere kako bi publika mogla uživati u jedinstvenom pozorišnom programu, da su na festivalu odabrane predstave koje se svojom tematikom i kvalitetom nalaze među najboljima u regiji. Naglašeno je da Teatar kabare Tuzla predstavlja jedini teatar u kantonu koji ima nezavisnu profesionalnu scenu, ne nalazi se na budžetu i ovisi isključivo od odabira Projekata i publike koja je radi pandemije sve manje prisutna u pozorišnim salama. Umjetnički direktor festivala Damir Altumbabić detaljnije je predstavio sadržaj XIX Festivala koji ove godine čine trenutno najaktuelnije predstave s ovih prostora. Važnost ovog Festivala se ogleda u njegovom kontinuitetu, estetskoj formi ali i razmjeni najkvalitetnijih predstava regiona. Uprava i članovi teatra ističu zahvalnost sponzorima i medijskim pokroviteljima, ali i Vladi Keroševiću koji je svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem utkao put kojim se Teatar kabare Tuzla kretao.

Kao i svake godine, uvažena publika ima priliku glasati i odabrati najbolju predstavu na Festivalu, a publika će također moći uživati u audio i video hronikama u izradi Zorana Pavljaševića. Jedan od noviteta ove godine jest i da će, nakon svake predstave, biti upriličena dodjela nagrada za najistaknutiju ulogu izvedene predstave.

Ovogodišnji festival počinje 29.11.2021. godine u partnerstvu sa Amabasadom Švedske u Bosni i Hercegovini promocijom drame Gospođica Julija s početkom u 17 sati, nakon čega će uslijediti Svečano otvaranje Festivala pozorišno dokumentarnom izložbom i predstavm Gospođica Julija Augusta Strindberga nastala u koprodukciji HNK u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, u režiji Aide Bukvić. Teatar kabare Tuzla je piripala čast ugostiti ambasadoricu Švedske u BiH gđu Johanna Stromquist.