+387 35 257499
12/10/2020

Tuzla: Klub u kojem priliku za treniranje imaju i osobe sa smetnjama u razvoju

U Tuzli je ove godine s radom počeo Klub borilačkih sportova u okviru Centra za rast i razvoj. Broji oko 130 članova svih uzrasta, a priliku za treniranje imaju i osobe sa smetnjama u razvoju.

Ovaj multifunkcionalan prostor otvoren je u svrhu jačanja sportskog duha i unaprijeđenja kvalitete života djece i mladih Tuzle.

“Zanimljivo mi je. Ima puno djece. Imam puno društva. Volim raditi, imam puno energije”, kazala je Nejla Koprić.

“Zanimljivo mi je jer mogu raditi dobre vježbe. Kate, sklekove, trbušnjake”, kazao je Mak Žilić.

“Treninzi su dosta naporni. Bila sam na državnom takmičenju. U Samoboru sam bila drugo mjesto gdje je bilo 2.000 takmičara. Puno treniramo i puno se pripremamo za naredna takmičenja”, ispričala je Lamija Softić.

Znanje, brzina, vještina i želja za uspjehom, krase karatiste. Radi se u pet grupa, zavisno od uzrasta i pojasa koji nose.

“Vežem pojas. Pojasevi su poredani po bojama. Bijeli, žuti, narandžasti, zeleni, plavi, ljubičasti, smeđi i crni. ( Šta boje predstavljaju?) One predstavljaju iskustvo u karateu. Za svaki pojas se uči nova kata. Na takmičenjima su crveni i plavi pojas jer sudije imaju crvenu i plavu zastavicu”, kazao je Damir Džinović.

Ovdje treniraju i braća Edis i Boris Kasumović, osobe sa smetnjama u razvoju. Karate su zavoljeli uz oca i brata sportiste, a u klubu dobili maksimalnu podršku i ravnopravnost što je rezultiralo medaljama, peharima, učešćem na svjetskom prvenstvu. Boris ne može pričati ali nam je pokazao kako trenira.

“Ne treba mu pomoć, radi sam. Malo mu treba pomoć treneraa li radi sam, vježba kate i sve što treba za takmičenje. Ima podršku svih nas i svog tate”, kazala je Irna Mujanović.

“Bitno je da se on druži. I ja sam za to. Vodim ga svuda. Kad treba na takmičenje , sjedem u svoje auto i obojicu vozim. U Sarajevo, Banja Luku, Zenicu. Gdje god ima turnir. I po Hrvatskoj”, kazao je Sadik Kasumović.

“Kao i bilo koji drug član kluba tako je i Boris prihvaćen. Tako se i on ponaša prema drugima. Zaista čuva najmlađe, oni ga vole. Boris je sastavni dio ovog kluba”, kazala je Una Selma Žilić, Klub borilačkih sportova „Tuzla“.

Osim treninga karatea, klub ima školu sporta te rekreativnu grupu za roditelje ali i sve one koji se žele posvetiti svom zdravlju. Osim sportskog znanja, klub insistira na obrazovanju i edukaciji.

“Zaista da na najbolji mogući način predstavljamo naš grad i BiH i kada odu bilo gdje u Evropu, želim da se ne postide i da njihovo znanje i karate bude baš onakvo kakvo treba”, istakla je Žilić.

Ova velika sportska porodica u temeljima ima uspjeh. Ženska seniorska ekipa kluba je bila tri puta prvak Evrope, te viceprvak svijeta. Klub je 12 proglašen za najbolju ekipu u TK, te četiri puta u BiH. Treneri i takmičari kluba osvojili su brojna priznanja, medalje, pehare. Sa novim generacijama, idu prema nekim novim pobjedama.

(Izvor: N1/Autorica: Nataša Tadić)