+387 35 257499
09/05/2019

U Tuzli obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom; Imamović: ’Kada antifašisti zašute, tada fašisti progovore’

Odavanjem poštovanja žrtvama i polaganjem vijenaca na spomen-obilježjima Slana Banja, u četvrtak je u Tuzli obilježen 9. maj, Dana pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan ‘Zlatnih ljiljana’. Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Grada Tuzla, te mnogobrojnih udruženja položili su cvijeće i odali počast narodnim herojima tuzlanskog kraja  od 1941. do 1945. godine, poginulim pripadnicima Armije RBiH koji su Tuzlu branili od 1992. do 1995. godine, kao i na spomeniku ‘Zlatnim ljiljanima’, te civilnim žrtvama agresije na BiH.

Civilizacijska tekovina

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da je antifašizam najveća civilizacijska tekovina 20. stoljeća. ˝Ovo je važan dio kulturno-historijskog naslijeđa kojeg moramo obilježavati i njegovati u spomeničkoj, ali i u manifestacionoj kulturi˝, istakao je Imamović.

Prema njegovim riječima, dokaz da svi Bosanci i Hercegovci trebaju biti ponosni na antifašističku borbu, počiva u činjenici, da je zahvaljujući istorijskim odlukama sa zasjedanja AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a, naša država priznata u današnjim granicama. Korijeni kontinuiteta državnosti BiH nastali su upravo u antifašističkoj borbi.

Imamović: ‘Moramo stalno njegovati i ispoljavati antifašizam’

˝Moramo stalno njegovati i ispoljavati antifašizam, jer je fašizam aktuelan i danas. Kada antifašisti zašute, tada fašisti progovore i onda imamo krupan problem“, naglasio je gradonačelnik Tuzle.

‘Tuzla je izabrala antifašizam’

Povodom 9.maja, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla upriličeno je svečano otvaranje Izložbe ‘Tuzla je izabrala antifašizam’. Ova izložba nastala je u organizaciji Centra za kulturu Tuzla i Muzeja Istočne Bosne, a pod pokroviteljstvom Grada Tuzle. Izložbu čine fotografije i dokumenti koji govore o pripremama Tuzle za borbu protiv fašizma, 1941.godine. Na izložbi su ujedno predstavljeni istaknuti aktivisti Narodnooslobodilačkog pokreta u Tuzli i njihov doprinos u antifašističkoj borbi (1941 – 1945).