+387 35 257499
24/05/2021

Zajedno jačamo imunitet jer vrijeme je za pokret

Centar za ples i rekreaciju nedavno je objavio javno saopštenje najavljujući aktivnosti koje planiraju realizovati u predstojećem periodu.  Uz slogan ‘’Vrijeme je za pokret’’ pozivaju sve članove i članice kao i građane Tuzle da im se pridruže na ovim društveno-rekreativnim aktivnostima s ciljem promovisanja zdravog načina života.

Aktivnosti poput pješačenja u prirodi, raftinga na Neretvi i plesnih zabava na otvorenom odlična su prilika za pridruživanje što većeg broja ljubitelja interaktivnih dešavanja.

Period koji je zadesio cijeli svijet i koji lagano ostavljamo iza sebe poremetio je naše svakodnevne navike i pasivnošću oslabio imunitet mnogih ljudi, umanjio želju za kretanjem i socijalizacijom. Vrijeme je da to promijenimo, da iskoristimo ljetne dane koji dolaze i svoje vrijeme iskoristimo kvalitetno!

Prvo druženje uz šetnju u prirodi ka vrhu Vršana održano je jučer. Svoj pohod rekreativci su započeli u naselju Ši Selo i preko šumskih predjela stigli do Planinskog doma Vršani.
Centar za ples i rekreaciju poziva sve zainteresovane da se pripreme za predstojeće aktivnosti i svoje prijave za sljedeće druženje pošalju najkasnije do 2.juna putem e-mail adrese info@cpr.ba ili na facebook profilu CPR Tuzla gdje mogu pronaći više informacija o svakoj aktivnosti pojedinačno.

Već 10 minuta bržeg hoda povećava razinu energije i ugodnog raspoloženja. Pokazalo se kako su osobe nakon tjelesne aktivnosti zadovoljnije, mirnije i budnije nego nakon dužeg mirovanja i sjedenja. O toj temi oglasio se i Alan Alagić, magistar tjelesnog odgoja i sporta i stručni saradnik CPR-a koji kaže:

‘’ Najbitnije je shvatiti kako mentalno i fizičko zdravlje čuvamo ulažući u našu emocionalnu dobrobit, a to možemo postići sa svakodnevnom tjelesnom aktivnošću i redovitim kretanjem.Kretanje i bilo kakva tjelesna aktivnost luči neurotransmitere i hormone kao što su endorfin, dopamin, serotonin. Nadalje, ona poboljšava cirkulaciju, zagrijava tijelo i smanjuje mišićnu napetost. Debljina, sjedenje i nikakva tjelesna aktivnost smanjuju samopouzdanje i uspješan život, dok bavljenje bilo kakvom tjelesnom aktivnosti potiče na zdravije životne odabire te  olakšava nošenje sa životnim izazovima i brigama.’’

Također, dodao je kako jačajući naše mentalno zdravlje jačamo i svoj imunitet koji je na prvim linijama odbrane od negativnih vanjskih uticaja.

Provedite aktivno ljeto uz aktivnosti koje je pripremio kolektiv Centra za ples i rekreaciju i napravite korak dalje, napravite promjenu i potaknite druge oko sebe na iste.