+387 35 257499
04/02/2019

Elektrotehnička škola Tuzla planira proizvodnju električne energije

Elektrotehnička škole Tuzla bi do kraja ljeta 2019. godine mogla postati prva javna ustanova u BiH neovisna o električnoj energiji elektroprivrede, zahvaljujući energetskom projekatu koji uključuje proizvodnju električne energije korištenjem solarnih panela, a koji će biti postavljeni na krov južne strane školske zgrade.

Direktor ove škole Selmir Dadanović je kazao kako će škola i dalje biti na mreži Elektroprivrede BiH, ali će proizvoditi električnu energiju od koje će profitirati. -S obzirom na to da škola ima više od stotinu računara koji se koriste u nastavi, svaki mjesec nam dolaze visoki računi. Solarni paneli bit će postavljeni na južnoj strani škole i mi ćemo proizvedenu struju Elektroprivredi BiH prodavati. Namjeravamo da naša proizvodnja struje na mjesečnom nivou nadmaši potrošnju škole. Računajući vremenski period od narednih desetak godina projekat je samoisplativ – pojasnio je direktor Dadanović.

Vlada Tuzlanskog kantona obezbjedila je sredstva za sanaciju krova i realizaciju čitavog plana. Projekat postavljanja solarnih panela predstavlja i želju menadžmenta škole da se iskorači u budućnost energetike. Tako ova ustanova namjerava uvesti i novo usmjerenje „tehničar obnovljivih izvora energije“, koje je novina u bh. školstvu i ujedno predstavlja dopunu postojećeg elektroenergetskog smjera.

-To je vrlo blisko elektroenergetici za koju smo kroz upisnu politiku vidjeli da kao zanimanje nije više toliko aktuelno koliko djeca žele da se bave programiranjem, računarima i drugim oblastima. Treba, dakle, djeci ponuditi alternativu. Novo usmjerenje i jeste u principu 90 elektroenergetike samo su dodata znanja vezana za obnovljive izvore energije – kazao je Dadanović.

On smatra da će kroz ovaj projekat učenici konačno dobiti priliku direktne prakse u školi iz oblasti obnovljivih izvora za razliku od proteklih godina kada su morali ići u Jablanicu da bi vidjeli hidroelektranu. Prema riječima Dadanovića fotonaponske ćelije postat će, u bliskoj budućnosti, dostupne svim domaćinstvima, te je potrebno učenike pripremiti za vrijeme koje dolazi.- Sva ta instalacija bit će prilagođena učenicima tako da oni mogu za vrijeme trajanja praktične nastave, koja je podređena obnovljivim izvorima energije, vidjeti simulaciju kvarova i kako se radi servisiranje uređaja – pojasnio je Dadanović.

Menadžement ove ustanove, koja je bila domaćin Festivala obnovljivih izvora energije srednjih škola u BiH, nastoji učenicima približiti nove energetske trendove i tehnologije i tako ih profesionalno osposobiti za tržište rada. Radovi učenika ove tuzlanske škole iz oblasti obnovljivih izvora energije ostvarili su zapažene rezultate na raznim takmičenjima. Jedan od tih radova je i vreća za spavanje koja puni mobitel.

(Izvor: Interview.ba)