+387 35 257499
08/08/2019

Foto/19. Međunarodni književni susreti ‘Cum grano salis’: Tuzla će od 5.do 7. septembra biti centar romana na Balkanu; Imamović: ‘Želja nam je da Tuzla bude grad kulture i znanja’

19. Međunarodni književni susreti ‘Cum grano salis’ bit će održani od 5. do 7. septembra, kada će Tuzla širom ‘otvoriti vrata’ književnicima i izdavačima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i postati centar romana na Balkanu.

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, prvobitna namjera književnih susreta je bila obnova mostova saradnje među književnim stvaraocima i ljubiteljima književnosti, koji pripadaju istom govornom (južnoslovenskom) području. Ideja književnih susreta bila, je i ostala, u namjeri osnivača da se na prostoru Zapadnog Balkana potencira ono što nas veže, a ne ono što nas razdvaja.

˝Cilj nam je da Tuzla bude glavni grad romana u regiji. Promocija Tuzle, života i djela Meše Selimovića, koji je jedan od najvećih romanopisaca ovih prostora svih vremena. Tuzla je grad romana. Naš pisac je i Derviš Sušić. Tuzla je grad knjige. Autor najstarijeg rječnika štokavskog narječja u Europi je Tuzlak  Muhamed Hevaji Uskufi. Dakle, cilj nam je promocija kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle. Promocija kulture, talenta, književnosti. Želja nam je da Tuzla bude grad kulture i znanja˝, kazao je Imamović i dodao: ˝Svake godine građanima Tuzle omogućavamo da se upoznaju sa najaktuelnijim romanima u regiji. Da upoznaju najbolje knjige i njihove autore iz prethodne godine. Novina ove godine je da pet romana i njihove autore, koji su ušli u uži izbor, predstavimo građanima Tuzle prije nego što žiri donese definitivno odluku ko će biti dobitnik nagrade Meša Selimović˝.

Selektori 19. Književnih susreta Cum grano salis, za nagradu Meša Selimović predložili su sljedeće romane, objavljene u prethodnoj godini na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije:

Prijedlog Hadžema Hajdarevića, selektora za Bosnu i Hercegovinu:

 1. Lana Bastašić, Uhvati zeca, Kontrast, Beograd, 2018.
 2. Darko Cvijetić, Schindlerov lift, Buybooke, Sarajevo, 2018.
 3. Emir Imamović, Terorist, Buybooke, Sarajevo, 2018.
 4. Senka Marić, Kintsugi tijela, Buybooke, Sarajevo, 2018.
 5. Zlatko Topčić, Uvertira, Buybooke, Sarajevo, 2018.

Prijedlog Pavla Goranovića, selektora za Crnu Goru:

 1. Aleksandar Bečanović, Vlatka,Nova knjiga, Podgorica 2018.
 2. Marinko Vorgić, Još ne sviće, Nova knjiga, Podgorica 2018.
 3. Svetozar Savić, Narcizam smrti, OKF, Cetinje 2018.

Prijedlog Jagne Pogačnik, selektorice za Hrvatsku:

 1. Julijana Adamović, Divlje guske, Hena com, Zagreb 2018.
 2. Josip Mlakić, Skica u ledu, Fraktura, Zaprešić 2018.
 3. Ivana Šojat, Ezan, Fraktura, Zaprešić 2018.
 4. Marina Šur Puhlovski, Divljakuša, VBZ, Zagreb 2018.
 5. Zoran Žmirić, Pacijent iz sobe 19, Hena com, Zagreb 2018.

Prijedlog Srđana Srdića, selektora za Srbiju:

 1. Mića Vujičić, Unutrašnjost, Geopoetika, Beograd 2018.
 2. Igor Marojević, Tuđine , Laguna, Beograd 2018.
 3. Vule Žurić, Pomor i strah, LagunaBeograd
 4. Žarko Radaković , Krečenje, Čarobna knjiga, Novi Sad 2018.

Pet romana ušlo u uži izbor 

Žiri u sastavu Mile Stojić, predsjednik,  članovi Faruk Šehić, Rober Perišić, Vladimir Arsenić  i Andrej Nikolaidis odabrali su pet romana koji su ušli u uži izbor za nagradu Meša Selimović.

˝Nije bilo lako od 17 romana izdvojiti samo pet. Međutim, mi smo se složili sistemom bodovanja i u najuži izbor ušli su roman ‘Divlje guske’ autorice Julijane Adamović, ‘Terorist’ Emira Imamovića, ‘Kinstugi tijela’ Senke Marić, ‘Skica u ledu’ Josipa Mlakića i roman ‘Unutrašnjost’ autora Mića Vujičića. Ovih pet romana predstavljaju presjek romanesne umjetnosti u prošloj godini˝, istakao je predsjednik žirija Mile Stojić.

Dodjela nagrade Meša Selimović bit će održana 7. septembra u Tuzli.