+387 35 257499
12/09/2022

Gradonačelnici Imamović i Filipović potpisali Pismo namjere o bratimljenju Grada Tuzle i Grada Rijeke

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa saradnicima u ponedjeljak je upriličio prijem za delegaciju Grada Rijeke. Tom prilikom Imamović i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, potpisali su Pismo namjere o bratimljenju Grada Tuzle i Grada Rijeke.

Imamović: ‘Mnogo je toga što Rijeku i Tuzlu veže’

˝Njegujemo prijateljstvo sa Rijekom više od 20 godina, a ovim sporazumom ga samo učvršćujemo. Mnogo je toga što Rijeku i Tuzlu veže. Rijeka je najmultikulturalniji grad u Hrvatskoj, a Tuzla u Bosni i Hercegovini. Građani ova dva grada dugo glasaju kao građani Beča. Uvijek glasaju za lijevu političku opciju. I po tome su Beč, Rijeka i Tuzla posebni. Posebni su po njegovanju tolerancije i zajedničkog života˝, kazao je Imamović i dodao: ˝Dogovorili smo se da našu saradnju formaliziramo potpisivanjem Pisma namjere da naša gradska vijeća donesu odluku o bratimljenju dva prrijateljska grada. Mnogo je toga što se od Rijeke može naučiti, imaju jednu od najbolje organiziranih gradskih administracija u regiji, a mnogo je i naših iskustava koje možemo prenijeti˝.

Filipović: Imamović je vrlo uspješan gradonačelnik, oduševljeni smo Tuzlom’

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je iskazao zadovoljstvo da su treći  gradovi po veličini u svojim državama, koji su bitni faktori razvoja, produbili svoju dosadašnju uspješnu saradnju.

˝Drago mi je da sam sa suradnicima u Tuzli i da smo nastavili dugoročnu saradnju naša dva grada koja se manifestirala na čitavom nizu projekata. Saradnja će biti sigurno vezana za evropske projekte kojih je u Rijeci provedeno nemali broj. Prvi smo grad po broju provedenih projekata i iznosu evropskih sredstava, a implementirali smo ih u razne segmente razvoja našega grada. Spremni smo naša iskustva podijeliti sa Tuzlom. Naravno tu su projekti i u segmentima kulture, sporta, javnog prijevoza, zbrinjavanja otpada, dakle sve ono što je zadatak uspješne lokalne samouprave. Mislim da će se sa gradskih uprava saradnja prenijeti i na komunalna društva, ustanove kulture i obrazovanja, ali što je još bitnije i na ljude. Jako je puno građana Rijeke koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Imamović je vrlo uspješan gradonačelnik˝, izjavio je gradonačelnik Filipović.

Prema njegovom mišljenju, saradnja na lokalnom nivou nije opeterećena izazovima koji se politički  nameću na nivou dvije države. ˝Život građana mnogo je bliži upravama gradova, tj, onima koji neposredno brinu o potrebama građana. Tu se vrlo lako dogovoriti jer su problemi zajednički. Imali smo priliku prošetati Tuzlom i vidjeti šta se uradilo. Definitivni se vidi promjena, stvarno smo oduševljeni. Vidi se da se ovdje neko trudi za dobrobit građana. Zato mi i jesmo ovdje da gradimo mostove među građanima, a samim time i državama˝, istakao je Filipović.

Obersnel: ‘Nije slučajno što je Imamović već više od 20 godina gradonačelnik Tuzle’

Veliki prijatelj Tuzle i bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao da mu je izuzetno drago da je nastavljena  dugogodišnja saradnja dva grada. ˝Drago mi je da je nastavljena saradnja koju smo gradonačelnik Imamović i ja počeli prije više od 20 godina. To govori o jednom kontinuitetu, ali i puno toga zajedničkog što povezuje građane Tuzle i Rijeke. Nije slučajno što je gradonačelnik Imamović već više od 20 godina gradonačelnik Tuzle, a ja sam bio više od 20 godina gradonačelnik u Rijeci. Mislim da te osnove koje smo izgradili kroz tih 20 godina mogu biti primjer dobre saradnje među gradovima iz susjednih i prijateljskih zemalja. Mislim da kroz ovu saradnju gradova i razumnih ljudi možemo nadvladati probleme koji se vrlo često javljaju u nacionalnoj politici˝, kazao je Obersnel.

Delegacija Grada Rijeke je tokom službene posjete Tuzli posjetila značajne kulturne znamenitosti grada i upoznala se sa uspješno realiziranim projektima u oblasti kulture, ekonomije i turizma. Tokom boravka u Tuzli, delegacija Grada Rijeke posjetila je Kapiju, položila cvijeće i odala poštovanje ubijenoj tuzlanskoj mladosti.