+387 35 257499
13/01/2020

John Bills, autor turističkog vodiča ‘6 Towns to Visit in Bosnia & Herzegovina in 2020. (That Aren’t Sarajevo or Mostar)’: ‘Tuzla je predivan grad, bacite pogled u Europu i njezina jedina slana jezera’

John William Bills je slobodni autor i putopisac iz Walesa. Već pola desetljeća radi u “In Your Pocket”, sastavljajući turističke vodiče za brojne gradove u Europi, uključujući Ljubljanu, Beograd, Berlin, Beč, čak i malo slovensko planinsko selo Bole. John je najveći dio 2019. godine provodio pripremajući vodiče za brojne gradove i mjesta u Bosni i Hercegovini, od Banja Luke do Bihaća, preko Mostara, Trebinja i drugih.

˝U Tuzlu je o vlastitom trošku  stigao na poziv Turističke zajednice grada Tuzle u sklopu saradnje vezane za pozicioniranje Tuzle, kao jedinog grada u BiH osim Banja Luke, u Destination City Guides by In Your Pocket. Tokom svog boravka u Tuzli samostalno je obilazio i istraživao grad kao bi objektivno formirao svoju sliku o Tuzli˝, kazao je  direktor Turističke zajednice Grada Tuzla Edin Jahić.

cityguide360.ba

˝Dovoljno je da stanem uz statue, utjecajne i nadahnjujuće poput Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića pa da poželim i razgovarati sa njima? Šalu na stranu, ali zaista bih to i mogao. Dva titana bosanske kreativnosti mogu se naći u centru Tuzle, gradu koji nadmašuje gotovo svaku kategoriju kada je u pitanju angažman i uživanje posjetitelja.Glavni trg je najbolji u državi, Međunarodna galerija portreta, njegova najcjenjenija ali i najpodcjenjenija galerija, Muzej soli, vožnja kroz historiju koja baš i nije savršena, a  funkcionira savršeno. Bacite pogled u Europu i njezina jedina slana jezera, šarmantan popis kafića, pubova i restorana, kao i najdragocjenije ljude u BiH, i postanite pravi pobjednik˝, izjavio je John Bills.

Evo šta je Bills napisao o Tuzli u svom turističkom vodiču 6 Towns to Visit in Bosnia & Herzegovina in 2020 (That Aren’t Sarajevo or Mostar)

“Ne osjećam nikakvu nelagodu kada kažem da je Tuzla najpodcijenjeniji grad u Bosni i Hercegovini. Izgleda da Tuzlu previde gotovo svi, čak niti jeftine WizzAir avionske karte za London nisu to značajno promijenile. Da se ne lažemo, ovaj predivni grad zaslužuje svu našu pažnju.

Lokalno stanovništvo nam vrlo brzo objasni kako je njihov grad idealno mjesto za doživjeti ono što je Jugoslavija nekada bila, i vjerujte mi, ne mogu se ne složiti sa ovom tvrdnjom.

Glavni trg – Trg Slobode, najljepši je i najveći u BiH, dok je Muzej soli jedan od meni omiljenih u regionu.

Uža gradska pješačka jezgra idealna je za laganu šetnju, sa sjajnim kafićima i zadivljujućim statuama dvojice najvećih sinova ovog grada – Ismeta Mujezinovića i Meše Selimovića.

Tu je i Tuzlanska pivara, impresivan kontigent vjerskih objekata…lijepe džamije, jedinstvene katoličke crkve i monolitna pravoslavna katedrala, jedina slana jezera u Evropi, memorijalni kompleks koji će vam neupitno dotaknuti srce i dušu i više dobre hrane kojoj je zaista nemoguće odoljeti˝.

Putovanja Bosnom i Hercegovinom, tri utvrđena neakademska putovanja i historijske knjige dostupne u njegovoj on-line store (www.poshlostbooks.com).

John je također autor knjiga “An Illustrated History of Slavic misery”, “Via The Left Bank of the ‘90s” i “A Currency for the Cat”.