+387 35 257499
04/12/2018

Plemenita i nesebična gesta gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića; Iz svoje porodične zbirke Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci ‘Derviš Sušić’ Tuzla poklonio 1.234 knjige i 90 periodičnih publikacija!

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u utorak je iz svoje porodične biblioteke poklonio  JU Narodna i univerzitetska bliblioteka ‘Derviš Sušić’ u Tuzli 562 knjige i 18 periodičnih publikacija. Malo je poznato da je Imamović do sada Tuzlanskoj biblioteci poklonio ukupno 1.234 knjige i 90 periodičnih publikacija.

IMG_7017

 Imamović: ‘Knjiga je čuvar kulture’

˝Knjiga je čuvar kulture. Ja bih rekao da je kuća bez knjige kao čovjek bez duše. Moja porodična biblioteka uvijek ima negdje oko 4.000 knjiga. 2005. godine sam biblioteci ‘Derviš Sušić’ poklonio 422 knjige i 55 periodičnih publikacija, 2012. godine 250 knjiga i 17 periodičnih publikacija i danas 562 knjige i 18 publikacija, što je  ukupno 1.234 knjige i 90 periodičnih publikacija. Želim da te knjige budu dostupne svim građanima˝, izjavio je za TIP gradonačelnik Imamović i dodao: ˝Ja bih pozvao građane Tuzle da i oni  poklone svoje knjige biblioteci ‘Derviš Sušić’. Ovo je naša zajednička, narodna biblioteka. Naša zajednička knjižnica. Vjerujte mi da uživam kada ovako nešto poklonim˝.

IMG_7054

Trifković: Poklon od nemjerljive vrijednosti za naše korisnike

Prema riječima direktorice  JU NUB ‘Derviš Sušić ‘Tuzla Mirne Trifković, obzirom da su novčana sredstva za nabavku knjižnog fonda skromnija posljednjih godina, gesta gradonačelnika Imamovića predstavlja odličan primjer očuvanja biblioteke kao jedne od značajnih institucija kulture.

IMG_7067

˝Velika nam je čast i zadovoljstvo što je gospodin Imamović odlučio dio svoje biblioteke  pokloniti našoj ustanovi. Tuzlanska biblioteka ima dugu tradiciju i slovi za jednu od prepoznatljivijih institucija kulture na području grada Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i šire. Ovom prilikom gospodin Imamović je našoj ustanovi poklonio značajan broj knjiga. Poklonjene knjige su iz različitih oblasti: likovne kulture, istorije, književnosti, arhitekture, ekonomije, kao i niz periodičnih publikacija. Riječ je zaista o jednom izuzetno plemenitom činu i poklonu od nemjerljive vrijednosti za naše korisnike. Moram naglasiti da je gospodin Imamović i prije našoj ustanovi poklanjao knjige i da je zaista veliki prijatelj ove kuće, te da dugi niz godina prati i podržava naš rad. Možemo reći da ovo nije poklon samo biblioteci, nego i svim građanima Tuzle i Tuzlanskog kantona, koji se zajedno sa nama raduju kada se na policima nađu novi naslovi˝, istakla je Trifković.