+387 35 257499
04/02/2019

Podržite TraceBrace projekat mladih Tuzlaka u borbi protiv nasilja nad ženama

Učenici Elektrotehničke škole iz Tuzle nastavljaju sa realizacijom velikih projekata. Podsjećamo, prije 6 mjeseci pokrenuli su startup TraceBrace. Sve je započelo na hackathonu kojeg je organizvao UN Women. Glavni cilj takmičenja je bio da se napravi IT rješenje koje će spriječiti nasilje nad ženama, a gdje su ovi mladići kreirali prvi prototip narukvice TraceBrace. TraceBrace je narukvica koja šalje prethodno unesene SOS poruke unutar TraceBrace aplikacije na vašem mobitelu. Na kraj poruke se dodaje vaša lokacija! Osvojili su prvo mjesto i zavrijedili 6 mjeseci podrške od UN Women kako bi razvili finalni proizvod. Kako je njihova podrška prestala, sada trebaju vašu pomoć da plasiraju ovaj proizvod u svijetu i naprave promjenu, prenosi RTV7.

Kako ih možete podržati saznajte OVDJE

Širom svijeta, žene i djevojčice su žrtve seksualnog nasilja na javnim mjestima ali i ostalih vrsta nasilja. U mnogim gradovima, veliki dio žena i djevojčica su iskusile neku vrstu nasilja, krenuvši od neželjenih seksualnih dobacivanja, primjedbi i dodira pa do silovanja i ubistava na bazi spola.Javna sigurnost žena i djevojčica je mnogo manja poredeći je sa sigurnošću odraslih muškaraca, posebno u situacijama kretanja noću po stražnjim ulicama, odlazaka na koncerte, zabave itd.

Prema podacima iz statistike 1 od 3 (35%) žene širom svijeta je iskusila fizičko i/ili seksualno nasilje od strane njihovih partnera ili osoba koje im nisu bili partneri u životu. U Bosni i Hercegovini  svaka druga žena je žrtva najmanje jedne vrste nasilja u toku svog života, a svaka četvrta djevojčica je bila žrtva fizičkog nasilja u svom životu. Nasilje uzrokuje više od 1.6 miliona ubistava širom svijeta svake godine.