+387 35 257499
18/11/2023

Priznanje Radoslav Zoranović krunisalo ovogodišnje Tuzlanske pozorišne dane

Gostujućom predstavom ‘Noć s Aleksom’ u produkciji HNK Mostar u četvrtak je zatvorena revija ‘Tuzlanski pozorišni dani 2023’. Na ovogodišnjoj reviji tuzlanska publika je imala priliku da pogleda osam domaćih i regionalnih pozorišnih produkcija.

Revija je otvorena prvom reprizom predstave ‘Škrtac’, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, a pratile su je predstave ‘Tri i pol sestre’ (GK Joza Ivakić Vinkovci), ‘Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo’ (BNP Zenica), lutkarska predstava ‘Postolar i vrag’ (GK Joza Ivakić Vinkovci), ‘Bog masakra’ (HK Pečuh), ‘Vjernik’ (KSC Kakanj), ‘Večera budala’ (PM Sarajevo), te ‘Noć s Aleksom’ (HNK Mostar).

Novitet na ovogodišnjim ‘Tuzlanskim pozorišnim danima’ je dodjela posebnih priznanja ‘Radoslav Zoranović’. Priznanja su dodijeljena pojedincima i institucijama za doprinos razvoju pozorišne djelatnosti na području BiH i regiona, kroz uvođenje visokih standarda u pozorišnim kućama, internacionalizaciju produkcija, profesionalno i ažurno izvještavanje o kulturnoj produkciji, za promociju kulturne baštine, ljudskih prava i sloboda, kao i za prilagođavanje uslova pozorišta najranjivijim kategorijama društva.

Ovogodišnji laureati bili su Vlado Kerošević, Gradimir Gojer, Mladen Bićanić, Dževdet Tuzlić, Nihad Kreševljaković i Nijaz Alispahić. Priznanje ‘Radoslav Zoranović’ dobili su i Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, Hrvatsko kazalište Pečuh, te Pozorište mladih Sarajevo.

Posebni su razlozi zašto priznanje nosi ime Radoslava Zoranovića. Za dvadeset godina uspješnog rukovođenja Narodnim pozorištem Tuzla, na mjestu prvog upravnika tog pozorišta, Radoslav Zoranović sa svojim timom uspio je pokrenuti izgradnju nove pozorišne zgrade, pokrenuti časopis ‘Pozorište’, angažovati Pozorišni orkestar, organizovati pozorišni arhiv, Pionirsko pozorište, brojna gostovanja tuzlanskog ansambla, te dovesti mnoge istaknute jugoslovenske pozorišne umjetnike u Tuzlu.

Radoslav Zoranović bio je i jedan od osnivača i prvi predsjednik zajednice profesionalnih pozorišta BiH, koja je, između ostalog, iznjedrila Lutkarsko bijenale, Pozorišne igre u Jajcu, Internacionalne pozorišne susrete u Brčkom. Zoranović je jedan od osnivača Akademije dramskih umjetnosti u Sarajevu.

Namjera menadžmenta Narodnog pozorišta Tuzla je da od iduće godine revija ‘Tuzlanski pozorišni dani’ preraste u festival, a priznanje ‘Radoslav Zoranović’ u novu važnu nagradu u oblasti bosanskohercegovačkih i regionalnih festivala.

Narodno pozorište Tuzla već trideset pet godina organizuje ‘Tuzlanske pozorišne dane’ s ciljem kreiranja prostora za promociju i razmjenu domaćih i regionalnih najuspješnijih pozorišnih produkcija. Revija, iako je od nastanka u okvirima bivše Jugoslavije do danas kad prerasta u važan regionalni festival, mijenjala naziv, formu i obim, zadržala je osnovnu ideju vodilju – podstaknuti razmjenu iskustava i druženje pozorišnih radnika od svog osnutka 1988. godine do danas – saopćeno je iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Izvor: Fena