+387 35 257499
12/11/2019

Prof.dr. Enver Imamović o značaju arheološkog nalaza, otkriću rimskog vodovoda u Gornjoj Tuzli

Nedavno otkriće vodovoda iz rimskog doba u Gornjoj Tuzli široko je odjeknulo u javnosti. S razlogom jer je riječ o gradnji staroj oko 2000 godina. Tako je dobro sačuvan da izgleda kao da je kroz njega tek prestala teći voda. To otkriće za raheologe nije iznenađenje. Gornja Tuzla, kao i čitav region Tuzle, arheološki je izuzetno bogat. Evidentirani su brojni prethistorijski, rimski i srednovjekovni lokaliteti.

U arheološkom pogledu Tuzla je važna zbog nalaza koji ukazuju da se ovdje eksploatirala so još u kameno doba prije nekoliko hiljada godina. Posvjedočeno je da su je i Rimljani eksploatirali koji su Tuzlu nazivali Salinae (sal=so). Isti je slučaj bio u srednjem vijeku kad se Tuzla i čitav kraj nazovao Soli, a Turci su joj dali današnje ime po njihovoj riječi tuz=so).

Otkriće rimskog vodovoda u Gornjoj Tuzli potvrđuje ranija saznanja arheologa da su se na mjestu današnjeg tamošneg naselja, kao i u gradu Tuzli, u rimko doba nalazila znatnija naselja. Konkretno, današnja Gornja Tuzla leži direktno na rimskim ostacima. Daljnja istraživanja će otkriti još mnogo toga, pa i to od kud i dokle je vodio otkriveni vodovod. Njegove dimenzije ukazuju da je snabdijevao jedan veći objekat, tzv. vilu ubanu ili vilu rustiku. S obzirom da je tokom nedavnih radova locirana kaptaža (izvor) koji je snabdijevao ovaj vodovod, a vjerojatno i glavni vodovod rimske Gornje Tuzle, nastavak straživanja će dati mnoge odgovore kada je u pitanju rimska prošlost Gornje Tuzle kao i šire regije.

Kada je riječ o Tuzli podsjetimo da je prije nekoliko godina ovdje (na slanom jezeru) izgrađena replika prethistorijskog naselja sojeničkog tipa (po mom projektu), koje su imale kuće nad vodom. To je izvedeno na osnovi arheoloških nalaza koji su pokazali da se na istom mjestu prije nekoliko hiljada godina nalazilo ovakvo isto naselje. Spomenimo da se u Evropi nalazi svega nekoliko ovakvih rekonstrukcija prethistorijskih naselja ( u sjevernoj Italiji, Danskoj, Švicarskoj), pa je Tuzla i po tome poznata u arheološkom svijetu. Sretna okolnostje je da gradske vlasti Tuzle prepoznaju vrijednost i značaj kulturnog blaga ovog kraja pa zdušno pomažu istraživanja u tom pravcu. Rezultat toga je da će se u nastavku istraživanja u Gornjoj Tuzli, a i na drugim ovdašnjim lokalitetima, uključiti kolege s nekih inozmenih institucija, oko čega se upravo vode razgovori.