+387 35 257499
13/04/2019

Šetajte, trčite stazama oko Panonskih jezera

JKP ”Pannonica”, Nutricionistički centar Salus iz Tuzle i web portal Hrani se zdravo pokrenuli su jedinstven projekat u BiH pod nazivom ”Panonika – Zdravo srce Tuzle”.

”Panonika – Zdravo srce Tuzle” predstavlja rekreativno-sportski, za korisnike besplatan, projekat gdje su građanima na raspolaganju pješačke staze oko Panonskih jezera. Staze se mogu vidjeti putem postavljenih mapa na kompleksu. Na web stranici Hrani se zdravo postavljen je kalkulator individualne potrošnje kalorija u koji se upisuje vrijeme za koji ste prešli određenu stazu. Šetanjem stazama u određenom vremenu i tempu direktno činite pozitivan uticaj za vaše zdravlje.

Osnovni cilj projekta je da stanovnicima i gostima našeg grada omogućimo da besplatno i uz pomoć stručnjaka upražnjavaju zdrave navike i tako smanje nivo stresa i sprijeće najčešće nezarazne hronične bolesti poput visokog pritiska, šećerne bolesti i gojaznosti.

Kompleks Panonskih jezera se nalazi odmah uz park prirode Slana Banja, te centralni gradski park koji obiluju šumom i zelenilom te zajedno predstavljaju ”pluća” grada Tuzle.

Prednost Panonskih jezera i Slane Banje je da ne morate ići van grada, niti bi trebali šetati ili trčati gradskim ulicama, jer pravi rekreativni centar imate u samom centru grada odvojen od saobraćajnica i automobila, siguran i čuvan prostor na kome možete boraviti 12 sati dnevno.

Putem web stranice hranisezdravo.ba i uputa koje se na njoj nalaze možete izračunati individualnu potrošnju energije i saznati tačno koliko ste kalorija potrošili čime aktivno pratite vaš trening.

Pomoću ovog projekta, a na osnovu preporuka stručnjaka nutricioniste ili vašeg osobnog trenera, možete pratiti potrošnju kalorija. Na taj način možete se aktivno uključiti u praćenje vašeg zdravstvenog statusa i time poboljšanje vašeg opšteg zdravstvenog stanja. Praćenje unosa i potrošnje kalorija je jako bitno za cjelokupno zdravlje, od prekomjerne gojaznosti, problema sa lokomotornim aparatom, kardivaskularnim sistemom itd. Ukoliko unosite više kalorija od stvarnih potreba vašeg organizma onda se te kalorije deponuju u tijelu u vidu masnih naslaga. Vremenom možemo doći do toga da imamo probleme sa gore navedenim sistemima našeg organizma. Ovim projektom našim korisnicima želimo pomoći da na komplesku Panonskih jezera imaju mogućnost da urade nešto korisno za svoje zdravlje.

Postoje ukupno 3 staze koje su mapirane i na osnovu kojih je napravljen algoritam (dužina staze, nagib i sl.) za izačunavanje potrošnje kalorija.

Staza 1 – je staza lagana staza jer ide uglavnom ravnom stazom oko sva tri Panonska jezera. Na mapi je označen žutom bojom. Dužina staze je 1,17 km. Maksimalni nagib je 34%-10%, a prosječni  3,6%. Visinska razlika je 13m (max n.v. 235m / min n.v. 222m).

Staza 2 – je umjerene težine. Staza ide cijelim kompleksom ravnim stazama oko sva tri Panonska jezera i onda se penje stepenicama preko slanih slapova. Na mapi je označena zelenom bojom. Dužina staze je 1,4 km. Maksimalni nagib je 53,9%-25,2%, a prosječni  4,8%. Visinska razlika je 27m (max n.v. 249m / min n.v. 222m).

Staza 3 – je napredna staza jer je najzahtjevnija s obzirom da su u njenom sastavu sve staze oko sva tri Panonska jezera, staza preko slanih slapova i staza kroz centralni gradski park. Na mapi je označena crvenom bojom. Dužina staze je 2,1 km. Maksimalni nagib je 21,2%-20,8%, a prosječni  4,2%. Visinska razlika je 25m (max n.v. 247m / min n.v. 222m).

Na mapama su naznačene web adrese i QR kod putem kojih korisnici mogu pristupiti web stranici na kojoj se nalazi kalkulator pomoću kojeg mogu izračunati individualnu potrošnju energije i aktivno pratiti svoj trening.

QR kod se skenira pomoću vašeg pametnog mobilnog telefona, a za skeniranje morate imati instaliranu QR kod skener aplikaciju. Aplikacije možete skinuti na sljedećem linku: https://bit.ly/2GvlFOk

ZS-PanonikaZS-hranise