+387 35 257499
11/08/2019

Tuzla – od industrijskog ružnog pačeta do turističke ljepotice

Tuzla je još od davnina grad čija je povijest neraskidivo povezana sa solju, odnosno njezinu eksploataciju za potrebe domaćinstva i kemijske industrije, a indikativno je kako je i stari hrvatski naziv za Tuzlu bio Soli. No, uz bogatstvo prirodnih resursa Tuzlu je u stopu pratila i loša praksa njihovim gospodarenjem, gdje je zbog iskopavanja soli ispod samog grada došlo do slijeganja tla čime je veliki broj stanovnika Tuzle bio ugrožen i morao iseliti iz svojih kuća.

Začeci ovih problema sežu još u doba Austro-Ugarske, nastavili se u obje Jugoslavije da bi se rješenja našlo tek u prošlom desetljeću, prestankom crpljenja soli u gradu te premještanjem rudnika i izvora slane vode. Iako poznata po teškoj industriji, rudnicima i ugljenu, pred današnjom Tuzlom stoji blistava turistička budućnost koja će se, osim na odličnu gastro ponudu, bogatu povijest i multikulturalnost, sasvim sigurno osloniti i na Panonska jezera.

More u srcu grada

Sol se još jednom pokazala kao prednost za daljnji razvoj grada, i to kroz izgradnju jedinstvenog kompleksa slanih jezera zahvaljujući viziji gradske administracije, na čelu s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem. Tako ćete popularno „tuzlansko more“, ponos Tuzle – Panonska slana jezera – pronaći na samo nekoliko minuta pješke od stare gradske jezgre.

Tuzla - od industrijskog ružnog pačeta do turističke ljepotice

Foto: FAMA

Izgradnji kompleksa Panonskog jezera pristupilo se 2003. godine, a danas se radi o jedinim umjetnim slanim jezerima u Europi čiji salinitet odgovara onom u moru. Nakon izgradnje velikog jezera, kompleks je dodatno obogaćen drugim i trećim jezerom te Slanim slapovima, još jednim jedinstvenim turističkim proizvodom u obliku masažnog i inhalacijskog zdravstvenog centra na otvorenom prostoru. Tako je nastao kompleks kupališta Panonska jezera ili popularna Pannonica, jedini kompleks slanih jezera u Europi.

Tuzla - od industrijskog ružnog pačeta do turističke ljepotice

Foto: FAMA

Osim zabavnih i ugostiteljskih sadržaja, unutar kompleksa Panonskog jezera izgrađen je i otvoren prvi Arheološki park neolitskog sojeničkog naselja u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi. Park funkcionira kao muzej na otvorenom, a predstavlja rekonstrukciju dijela neolitskog sojeničkog naselja otkrivenog u Tuzli.

Tuzla - od industrijskog ružnog pačeta do turističke ljepotice

Foto: FAMA

Panonska jezera iz godine u godinu privlače ne samo građane Tuzle i okolice, nego i izletnike iz cijele Bosne i Hercegovine, pa i iz susjednih zemalja. Svakodnevno u Tuzlu pristiže sve više turista, kako iz regije, tako i iz cijeloga svijeta, jer je današnja Tuzla i zrakoplovnim prometom povezana sa svijetom, a direktnim letovima najviše s Njemačkom i Švedskom.

Svi aduti Tuzle

No, slana jezera (pa makar svojim salinitetom bila i jedinstvena u Europi) nisu jedini razlog zbog kojih vrijedi potegnuti do Tuzle. Treći grad po veličini u Bosni i Hercegovini prava je riznica povijesti, kulturnih atrakcija, zabavnih događanja i, naravno, dobre hrane. Tako u Tuzlu ne možete doći, a da ne probate Begovu čorbu, gustu juhu od gomoljastog povrća i pilećeg mesa kojoj bamija daje specifični okus. Ćevapi su ovdje obavezni (preporuka je zaliti ih Tuzlanskih pivom), baš kao i burek, baklava i tufahije.

Nakon uživancije u hrani ni šetnja gradom ne može škoditi. Zanimljivo je da ćete Tuzlu lakše preskočiti nego zaobići, jer je široka 2 km, a dugačka 11. U Tuzli se nalazi najveći trgu u BiH, Trg slobode, na kojem se smjestila i zgrada Barok, koja je srušena zbog tonjenja tla pa nanovo izgrađena.

Tuzla - od industrijskog ružnog pačeta do turističke ljepotice

Foto: FAMA

Tuzla - od industrijskog ružnog pačeta do turističke ljepotice

Foto: FAMA

Posjetite i koju od džamija, kao što je Turalibegova, bijela ili šarena džamija. Budući da je Tuzla poznata po svojoj multikulturalnosti te visokoj razini nacionalne i vjerske tolerancije, u blizini se nalazi i pravoslavna crkva, a katolički centar je u izgradnji jer je stradao u potonuću. No, o tamnim vremenima ratnih razaranja svjedoči Kapija, mjesto gdje je tijekom bombardiranja u svibnju 1995. godine poginuo 71 građanin Tuzle. U znak sjećanja, na najtužnijem mjestu u Tuzli ispisana su imena stradalih uz stihove pjesnika Maka Dizdara.

Tuzla - od industrijskog ružnog pačeta do turističke ljepotice

Foto: FAMA

Susret dva velikana

Vjerojatno najpoznatije ime koje se veže uz Tuzlu je Meša Selimović, autor čuvenih romana Derviš i smrt Tvrđava. Iako u njegovoj rodnoj Tuzli nije ostala sačuvana kuća u kojoj je rođen, postoji spomen soba u kojoj se mogu razgledati artefakti iz njegova bogatog života.

Tuzla - od industrijskog ružnog pačeta do turističke ljepotice

Foto: FAMA

Druga velika umjetnička ličnost također rodom iz Tuzle je slikar Ismet Mujezinović, đak hrvatskog slikara Vladimira Becića. Njegova je obitelj nakon njegove smrti 1984. godine gradu poklonila slikarev atelje, koji je pretvoren u izložbeni prostor te mjesto kulturnih susreta, koncerata i promocija knjiga. Na ova dva umjetnika naići ćete i na šetnji gradom ako se zaputite do Korza. Grad se svojim najvećim umjetnicima odužio postavljanjem spomenika, koji je na inicijativu gradonačelnika Jasmina Imamovića izradila kiparica Marija Ujević Galetović.

Tuzla - od industrijskog ružnog pačeta do turističke ljepotice

Foto: FAMA

Živa kulturna scena

Uz gastro i turističku ponudu, Tuzla aktivno radi i na obogaćivanju ponude kulturno-zabavnih sadržaja. Već 11 godina u Tuzli se održava Kaleidoskop, međunarodni festival umjetnosti mladih koji spaja glazbu, izložbe, performanse i radionice. Za ovo je trodnevno glazbeno događanje, koje privlači Tuzlake i njihove goste, zaslužan prvi čovjek Kaleidoskopa i direktor Panonike, Maid Porobić. Pod njegovom se palicom nalazi svaki detalje festivala, od najsitnijih organizacijskih detalja do miksanja zvuka za izvođače, a i on sam je veliki zaljubljenik u glazbu. Zajedno s bratom Tarikom, radio je kao DJ te tijekom 1970-ih i 1980-ih godina vodio sve relevantnije tuzlanske diskoteke, a nastupao je u najpopularnijem lokalnom bendu Terusi.

Tuzla - od industrijskog ružnog pačeta do turističke ljepotice

Foto: www.kaleidoskop.ba

Tuzla - od industrijskog ružnog pačeta do turističke ljepotice

Foto: www.kaleidoskop.ba

Nakon vrućeg ljeta, prvo kulturno zbivanje ove jeseni bit će Književni susreti Cum grano salis(Sa zrnom soli) u okviru kojih se dodjeljuje Nagrada Meša Selimović za najbolji roman u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

U listopadu se održava Tuzla film festival – festival južnoslavenskog filma, čiji je pokretač glumac i redatelj Boris Balta, a redovito privlači sve više ljubitelja filmske umjetnosti i profesionalaca. Zaljubljenici u kazalište doći će na svoje u vrijeme održavanja regionalnih Tuzlanskih pozorišnih dana, koji se održavaju u Narodnom pozorištu, najstarijoj teatarskoj instituciji u BiH utemeljenoj 1898. godine.

Sljedeće godine na rasporedu je Internacionalni bijenalni festival portreta INTERBIFEP, festival portretnog stvaralaštva u domeni crteža, grafike, fotografije i video arta. Svoj obol kulturnoj ponudi grada daju i manifestacije Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine i TKT Fest – dani akademskog teatra, koji se održavaju tijekom godine ili bijenalno. Važna kulturna institucija je i Međunarodna galerija portreta, čiji stalni postav obuhvaća oko 5000 umjetničkih djela, a redovito postaje središte  najznačajnijih gradskih kulturnih zbivanja.

(Izvor: Natura.hr)