+387 35 257499
17/09/2022

Tuzla: Počeo 18. Internacionalni bienalni festival portreta INTERBIFEP

U Tuzli je u subotu otvoren 18. Internacionalni bijenalni festival portretnog stvaralaštva “INTERBIFEP” i trajat će do 17. novembra. Ljubitelji umjetnosti pod okriljem festivala mogu pogledati selekcionih 187 radova od 108 umjetnika iz 23 zemlje svijeta.

“Na ovogodišnji konkurs mogli su se prijaviti umjetnici iz cijeloga svijeta, a od velikog broja prijava, na kraju smo se odlučili za 108 umjetnika. Najviše prijava imali smo iz Grčke, a zatim slijede Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina. Drago nam je što će neki od radova obogatiti fundus Međunarodne galerije portreta i Centra za kulturu u Tuzli”, kaže za Klix.ba Amra Ćebić, kustosica u tuzlanskom Centru za kulturu, koji potpisuje organizaciju INTERBIFEP-a.

“Kontinuitet održavanja festivala se naslanja na veliku likovnu tradiciju Tuzle, Ismeta Mujezinovića, Kristijana Krekovića, Đorđa Mihajlovića, Adelu Behr, Franju Ledera i Haima Pintu. Dobro je da pokazujemo snagu kontinuiteta i da Međunarodna galerija portreta i dalje s uglednim članovima žirija bira najbolja djela kojima dodjeljuje prestižnu nagradu”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Magistrica grafike iz Beograda Ljiljana Stojanović svoje prvo umjetničko djelo izložila je u okviru INTERBIFEP-a 1980. godine, a četiri decenije kasnije našla se na mjestu članice žirija ovog festivala.Kako kaže, na ponudu umjetničkih djela ove godine utjecala je pandemija koronavirusa, a u svim kategorijama temeljito se vršio izbor najboljih djela. “Nažalost, na prvom INTERBIFEP-u nisam prisustvovala, ali imam katalog sa tog događaja. Bila je čast učestvovati na velikoj izložbi jugoslovenskog portreta, a sada sam ovdje pregledala kataloge i vidim da se iz izdanja u izdanje festival naslanjao jedan na drugi. To je jedna veoma ozbiljna historija”, navodi Stojanović za Klix.ba.

Najbolji video art imao je Ivan Borisov iz Bugarske, dok je diploma za najbolju fotografiju pripala Marini Ćorić iz Hrvatske.

Diploma “Ismet Mujezinović” pripala je Satku Hadžihasanoviću iz Kanade, dok je diplomu “James Haim Pinto” dobio Michael Karaiskosu iz Grčke.

“Za razliku od prethodnih godina, sada imamo mnogo inovativnih stvari, a dobitnici nagrada ispoštovali su ono što jeste grafika i crtež u finom, klasičnom smislu. To je ono što drži INTERBIFEP kao i u godinama kada je osnovan”, navodi za ‘Klix’ akademski grafičar iz Sarajeva Admir Mujkić, član žirija INTERBIFEP-a, priznajući da najbolje radove nije bilo jednostavno izabrati.

Internacionalni bijenalni festival portretnog stvaralaštva INTERBIFEP trajat će do 17. Novembra ove godine.