+387 35 257499

Udruženje ‘Atletsko rekreativni klub Rekreativci‘ djeluje na području grada Tuzla s misijom da kroz svoje aktivnosti okuplja osobe svih uzrasta koje se žele rekreativno baviti atletikom.

Udruženje je pokrenulo prvu školu trčanja za sve one koji žele postati trkači. Kroz rekreativno trčanje Udruženje promovira amatersko trčanje i učestvuje na sportskim takmičenjima. Članovi Udruženja su učestvovali na desetinama polumaratonskih trka u regiji i inostranstvu, o čemu svjedoče brojne medalje. Također, članovi pomenutog Udruženja predstavljaju Grad Tuzlu i na maratonskim i ultra maratonskim trkama (trke preko 50 km).

Kroz školu trčanja je u proteklom periodu prošlo više od 150 polaznika, od kojih je većina istrčala polumaratonske distance. Primjeri dobrih praksi u Bosni i Hercegovini i regiji pokazuju da amaterske inicijative mogu značajno utjecati na popularizaciju trčanja i povećanja svijesti o zdravom životu svih dobnih skupina. ARK ”Rekreativci” sa svojim resursima svojim primjerom čine značajne pomake u povećanju broja rekreativaca u gradu Tuzla i regiji.

Uspješno organizuju ‘Tuzlanski noćni polumaraton’ koji je upisan u trkaćki kalenda regije. ‘Tuzlanski noćni polumaraton’ okuplja veliki broj trkača iz Bosne i Hercegovine, regije, Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Tuzla se upisala kao prvi grad u Bosni i Hercegovini i drugi u regiji koji organizira noćnu polumaratonsku utrku.