+387 35 257499
06/12/2018

Tuzlanski srednjoškolci prošli obuku kodiranja

“Evropska sedmica robotike“ i “Sat kodiranja“ dio su svjetske prakse čiji cilj je popularizacija računarskih nauka i robotike među mladima. Dio ove prakse, već godinama je i Visoka škola Empirica iz Tuzle, koja je u srijedu upriličila obuku za 200 učenika srednjih škola iz Tuzlanskog kantona. Tokom tri godine obilježavanja ove sedmice te šestogodišnju praksu obilježavanja “Sata kodiranja“ prošlo je blizu 10.000 učenika.

– Svjetski dan kodiranja obilježava se u cijelom svijetu. Polaznici za nekih sat vremena steknu osnovna iskustva da naprave svoj prvi računarski program – kazao je direktor Visoke škole Empirica Muhdin Mujačić. Cilj obilježavanja Evropske sedmice robotike i Sata kodiranja kao globalnih edukativnih događaja je popularizacija računarskih nauka i robotike među mladima. Sreću da prođu obuku iz kodiranja, programiranja i robotike danas je na Visokoj školi Empirica imalo 200 učenika srednjih škola iz TK.

– Upoznali smo se s novim programskim jezicima i imali priliku da vidimo robote. Ova praksa je uticala na moju odluku o daljnjem školovanju – kazala je učenica Elektrotehničke škole Banovići Mirha Salihović.

Učenica Gimnazije Banovići Nejra Mujić ističe da se upoznala s radom i načinima nadogradnje robota, što će joj također olakšati pri odabiru zanimanja. Suorganizator ovogodišnjeg “Sata kodiranja“ i “Evropske sedmice robotike“ na Visokoj školi Empirica je STEM akademija Tuzla.

(Izvor: Fena)