+387 35 257499
04/04/2021

U Tuzli obilježen 4. april 1992., datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle; Imamović: ‘Trijumf jedinstva različitosti’

U Tuzli je obilježen 4. april 1992. godine, datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle, kada je Skupština opštine Tuzla donijela Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle. Gradonačelnik Tuzle, vijećnici Gradskog vijeća Tuzla i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja grada Tuzle su odali poštovanje i položili vijence pred spomen obilježja na Slanoj banji, svima koji su dali živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu, u narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945., odbrani od agresije 1992.-1995. godine, te civilnim žrtvama rata.

˝1992 godine u vrijeme kada se nad Tuzlom nadvila veća opasnost nego ikada prije odbornici Skupštine opštine Tuzla, a bilo ih je iz osam različitih stranaka, različitih nacionalnosti, donijeli su potpuno jednoglasnu odluku. Svi klubovi vijećnika su podržali tu odluku. Po tome je Tuzla jedinstvena. To je dan trijumfa jedistva različitosti. To političko jedinstvo svih pretvorilo se u odbrambeno jedinstvo. Bile su to godine velike solidarnosti i hrabrosti. Snažnog otpora Tuzle agresiji. U Tuzli su svi građani branili sve građane bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu i svaku drugu pripadnost˝, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Podsjećamo,  4. aprila 1992. tadašnja Skupština opštine Tuzla je na svojoj trećoj hitnoj sjednici donijela Odluku o pružanju organiziranog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu, odnosno odluku da se na zakonit način od agresije brani Tuzla i država. Tog dana odbornici SO Tuzla su bili odlučni da sačuvaju i odbrane svoj grad i svoju domovinu i sve ono što je u Tuzli kvalitet života, čuvajući i njegujući bogatstvo različitosti. Odbornici su tom prilikom pokazali zrelost i svu odgovornost za historijski trenutak u kome se nalaze. Odluka je donesena u teška vremena u ozračju rata na prostorima bivše Jugoslavije.

Zbog izuzetno složene epidemiološke situacije ove godine nije  održana svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla.