+387 35 257499
16/09/2022

U Tuzli otvorena izložba starih rukopisa i tekstova: ‘Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti’

Atelje Ismet Mujezinović Tuzla u četvrtak je  otvorena izložba starih rukopisa i tekstova: ‘Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti’ u realizaciji Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” u Bosni i Hercegovini , Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine , a pod pokroviteljstvom Grada Tuzle.

Prisutnima su se obratili autori izložbe: dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, dr. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik UNSA i dr. Alen Kalajdžija, naučni saradnik Instituta za jezik UNSA. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović.

Riječ je o dokumentarnoj izložbi o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća.

Izložba ostaje otvorena za posjete do 30.09.2022.godine, a zainteresovani je mogu pogledati svakim radnim danom od 09:00 do 16:00 sati.