+387 35 257499
04/11/2018

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i Tuzlanska Amica organizovali posjetu Dječijoj klinici UKC Tuzla:’ Kada kažeš klovn pomisliš na smijeh’

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i neprofitna organizacija Tuzlanska Amica zajedničkim snagama organizovali su posjetu Dječijoj klinici UKC Tuzla, a s njima u posjeti bila i grupa ljudi iz Forlija, Italija koji se bave klovnovskom terapijom, a djeluju pod nazivom Vivamo in positive/Živimo pozitivno.

Prvenstveno je cilj bio unijeti radost i veselje na Dječiju kliniku, izmamiti vesele dječije osmijehe i uljepšati im boravak u bolnici te ga bar na jedan dan promijeniti i učiniti zabavnijim.Poseban fokus je stavljen na Odjeljenje za hematologiju i onkologiju gdje su se klovnovi potrudili izmamiti što više osmijeha na lica najvećih heroja, odnosno djece koja su oboljela od raka i koji prolaze teško i zahtjevno bolničko liječenje.

Klovnovi iz Forlija i predstavnici oba udruženja su naišli na uzbuđenje, osmijehe, radoznalost i sreću hrabrih mališana sa svih odjeljenja. Mnogo oduševljenja je izazvala mala predstava koju su izveli naši prijatelji iz Italije, kako to samo klovnovi mogu i umiju nasmijati i razveseliti. Još veće oduševljenje su izazvele životinje pravljene od balona na licu mjesta. Djeca su iznosila svoje zahtjeve i želje, a svi su se zajedno potrudili da budu ispunjeni svi do zadnjeg. Danas je Dječija klinika bila ispunjena osmijesima, radošću i veseljem. Pozitivna energija je bila sveprisutna i prštilo je sve od dječije radosti.

“Danas nam je jedini cilj bio usrećiti ove mališane kojima je u bolničkoj svakodnevnici potrebna promjena, pozitiva i osmijeh. Posebno nam je drago što smo uspjeli razveseliti naše najveće heroje sa Odjeljenja za hematologiju i onkologiju. Veliko hvala dragim prijateljima iz Tuzlanske Amice i Vivamo in positivo što su nas uključili u ovako divnu priču o sreći. Hvala i Dječijoj klinici što su uvijek na strani djece i što su bili divni domaćini te što su prepoznali da je dječiji osmijeh jedino bitan.”, rekla je koordinatorica Udruženja Srce za djecu.