+387 35 257499
18/02/2021

Video: Delagacija USAID-a u Tuzli i TK: Predstavljen najveći projekat oporavka turizma u BiH

Predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) su delegaciji Vlade Tuzlanskog kantona i Gradu Tuzla prezentirali petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u BiH u okviru kojeg će ova američka organizacija na područje Bosne i Hercegovine plasirati 20 miliona dolara. Cilj ovog petogodišnjeg projekta je potpora ekonomskom razvoju pokrenutom turizmom te promocija društvene harmonije kroz prirodno aktiviranje bogatog kulturnog naslijeđa i prirodnih ljepota BiH.

„Velika nam je čast i zadovoljstvo biti domaćin predstavnicima USAID-a koji su nam prezentovali taktički plan za oporavak turizma u BiH. Danas će, ono što je najznačajnije, sa našim turističkim radnicima imati jednu prezentaciju na kojoj ćemo prezentirati probleme sa kojima se susrećemo i naravno ciljeve koje smo pred sebe postavili. Tuzlanski kanton je bogat kulturno-historijskim spomenicima, bogati smo prirodnim ljepotama, ali nam nažalost nedostaju određeni dokumenti, prije svega strateški, kako bi mogli turizam staviti u funkciju razvoja ukupnog društva, a to je upravo ono što bismo dobili realizacijom ovog programa”, kazao je danas ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić.

Projektna menadžerica USAID-a Dobrila Vukmanović kazala je da je projekt ove agencije „Turizam” počeo na jesen prošle godine.

„Projekt će biti implementiran tokom sljedećih pet godina i to je jedan od najvećih USAID-ovih projekata u ovoj regiji u posljednjem desetljeću. Prepoznali smo važnost sektora turizma u BiH i počeli smo raditi na tom polju u 2018. i 2019. godini, prije covida-19”, kazala je Vukmanović.

Tada je turizam bio u velikom rastu s preko dva miliona noćenja i preko 400 miliona eura prihoda, ali sam položaj BiH na listi Svjetske trgovačke organizacije, na kojoj je naša zemlja zauzimala 105. mjesto među 142 zemlje, ukazivao je da se još puno toga treba uraditi.

„Koronavirus nas je dočekao nespremne i broj noćenja je pao preko 80%, te je dosta ljudi ostalo bez posla. USAID je brzo reagirao novim projektom, gdje smo uradili covid preporuke i sada zajedno radimo s vladama na svim nivoima u BiH na planu oporavka kako bi bili spremni za povratak turista u ovaj kraj”, dodala je Vukmanović.

˝Nastojimo osvojiti sredstva za razvoj turizma u Tuzli. Ovo je bio naš prvi kontakt. Ja sam pozvao naše goste da dođu ovje ljeti kada je najljepša Tuzla. Osmislit ćemo sa kojim projektima ćemo da konkurišemo kako bi smo osvojili sredstva˝, kazao je gradonačelnik tuzle Jasmin Imamović.

Nakon sastanka u Vladi Tuzlanskog kantona, predstavnici USAID-a su  posjetili Panonska jezera u Tuzli, a u petak  će posjetiti kompleks Muške vode i skijalište u Kladnju.