+387 35 257499
07/07/2019

Frontmen benda ‘Rock Ko Fol’ Dinko Salihbašić: ‘Mi smo bend iz raje, sa Facebook-a i You Tube-a’

Za sebe kažu da su, balkanski bend. Čisti su rokeri, poznati po obradama narodnih pjesama, a njihova deviza je da snime sve što im se svidi. Prije tri godine su snimili album ‘Sabah zorom’, a kako sami kažu, ˝njihova turneja nikad ne završava, svirke se samo preseljavaju iz regiona u region, sa kontinenta na kontinent. To je ista publika, isti naši ljudi, a poruka je – vodite ljubav, a ne rat”.

Bend Rock Ko Fol  održao je 5.jula vrlo uspješan koncert pred tuzlanskom publikom  na pozornici  ljetne bašte ‘Vrtić’, koja se nalazi u sklopu kompleksa Panonskih jezera u Tuzli. To je bio povod za razgovor sa pjevačem i gitaristom benda ‘Rock Ko Fol’ (RKF) Dinkom Salihbašićem.

Prvi put ste u Tuzli? 

Dinko: Da prvi put smo u Tuzli. Grad  je stvarno prelijep. Meni je žao što nismo došli dan radnije, da malo uživamo na vašim jezerima. Lijepo smo dočekani i drago mi je što vlada veliko interesovanje za naš nastup. Zahvalio bih se ‘Pannonici’ koja nas je pozvala. Nadam se da je ovo tek početak našeg druženja sa tuzlanskom publikom.

Svirate zanimljivu ‘mješavinu’ rocka i narodne muzike. Zašto ste se odlučili baš za ovakav muzički mix?

Dinko: Raja je to nazvala ‘rock–sevdah’…Mada je ne volim guranje u neke kutove kada je u pitanju muzika. Sviramo sve što je dobro. Kod nas je baš miješana salata. Ima svega sa začinom jednog žestokog rock zvuka. Sviramo dosta obrada, ali imamo i naših autorskih pjesama. Uvijek vidimo kako publika reaguje, pa u tom smjeru i mi idemo sa svirkom. Mi smo bend iz raje. Spojila nas je dobra muzika i tako funkcionišemo već više od osam godina. U ovom bendu nema loših muzičara.

Kada su u pitanju vaše autorkse pjesme jesu li one na istom muzičkom fonu kao i obrade koje radite?

Dinko: I autorske pjesme su mješavina.  Dosta je žestokog rock zvuka, ali pokušavamo da dotaknemo i sevdah. Nije to uvijek baš lako. Ali, trudimo se da budemo što bolji.

Svirate dosta po BiH, regionu, ali i cijelom svijetu. Da li publika jednako reaguje na vašu muziku na Balkanu i vani?

Dinko: Iskreno da vam kažem, tu nema baš neke razlike. Manje ili više publika je svugdje ista. Nekada žele više da im u ovom pravcu sviramo, a nekada čisti rock.

Je li bilo kritika da vašim obradama skrnavite  Rock-n-Roll ?

Dinko: To je odlično pitanje, koje me do sada niko nije pitao. Da, više kritika smo dobijali od rockera. To nije dobro. Ja nemam problem da se bilo šta spoji u muzici dok to ima kvalitet. Kvalitet je osnova svega. Ako nije kvalitetno onda od toga nema ništa, bez obzira šta sviraš.

Kako ocjenjuješ trenutnu muzičku scenu u regionu, ali i svijetu?

Dinko: Svi čujemo dosta kritika, međutim danas je drugo vrijeme. Ja i moji drugovi iz generacije smo starijima izgledali kao ‘nenormalni’. Svako vrijeme nosi nešto svoje. Sve što vidite ovdje kod nas danas, sve je to već neko izmislio negdje vani. Ukusi su različiti.  Meni je ok ako je neko napravio nešto i ima publiku koja mu dolazi na nastupe i želi to čuti. Publika je ta koja bira i koja uvijek prepozna kvalitet bez obzira koji je pravac u muzici.


Koji su vam planovi za budućnost?

Dinko: Plan nam je nastaviti svirati. Svirati što više i što bolje. Nemamo mi neke strategije. Mi smo bend koji skoro nikako nije zastupljen u medijima. Mi smo bend koji je publika napravila za sebe. Mi smo bend iz raje, sa Facebook-a i You Tube-a. Ni jedna diskografska kuća nas ne podržava, ni jedna televizija. Ali, na kraju najbitnije je da ima mnogo ljudi koji saznaju za nas i dolaze na naše koncerte.