+387 35 257499

Jedina slana jezera u Evropi: Grad Tuzla dobitnik ‘UNWTO ULYSSES AWARD’, najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija

Kompleks slanih Panonskih jezera su jedina slana jezera i jedinstvena turistička atrakcija u Evropi. Grad Tuzla dobitnik je najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Odisej, „Ujedinjenih nacija“ (2012 UNWTO ULYSSES AWARD) koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. U sklopu kompleksa Panonskih jezera nalazi se Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. Do sada je u kompleksu Panonike uživalo više miliona posjetilaca.

Prirodno bogastvo

Kada se, prije nekoliko miliona godina, Panonsko more povlačilo sa velikog dijela evropskog tla, ispod Tuzle je ostavilo milione tona naslaga kamene soli i slane vode. Zahvaljujući ovom prirodnom bogatstvu, a uz podršku domaćih stručnjaka, slana voda je izvučena na površinu i pretvorena u Panonska jezera. To su jezera u kojima se nalazi mineralima bogata slana voda, koja se slanim bunarima crpi ispod zemlje.  Pored užitka u kupanju u vodi, ova voda ima i ljekovita svojstva, pogotovo u liječenju steriliteta, reumatskih i disajnih oboljenja.  Voda u jezerima neprestano kruži, i prečišćava se pješčanim filterima.

Turistička ponuda kompleksa Panonskih jezera je obogaćena Slanim slapovima i Fitness centrom i teretanom na otvorenom prostoru sa trideset profesionalnih sprava za rekreaciju. Turistički proizvod kompleksa Panonika je Dječiji zabavni park sa svjetskim standardima uređenja i dizajna zabavnih sprava.

Slani slapovi

Slani slapovi su jedinstveni za ovo područje, inhalacionog zdravstvenog centra na otvorenom prostoru. To je instalacija sa pet kaskada i dva bazena za kupanje pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduju relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i opštem poboljšanju zdravlja, a moguća je i masaža vodom koja pada sa slapova.

Tobogani

Največa atrakcija kompleksa i trećeg Panonskog jezera su dva vodena tobogana.Plavi spiralni tobogan i crveni pravolinijski valoviti tobogan.Plavi tobogan se nalazi na donjoj etaži jezera, a crveni tobogan na gornjoj etaži trećeg jezera.

Fitness Centar Open Air

”OPEN AIR” fitness centar se nalazi na otvorenom na dvije lokacije kompleksa Panonskih jezera, to  na prvom Panonskom jezeru uz šetnicu, i lokacija na istočnoj strani kompleksa uz dječiji park, poslije ulaza u prvo jezero na desnoj strani.

Na svakoj lokaciji se nalazi 10 sprava, tako da na jednoj lokaciji možete vježbati cijelo tijelo i sve mišićne grupe.Fitness centri na otvorenom imaju prednost u odnosu na zatvorene i zagušljive fitness centre. Aktivnost se odvija na čistom zraku i uz prisustvo velikih količina kiseonika, a koji nam je potreban za efikasnije vježbanje. Fizičko vježbanje utiče na jačanje kardio-vaskularnog i lokomotornog sistema, a time direktno utičemo na podizanje imuniteta.

Prije vježbanja konsultujte se sa vašim porodičnim ljekarom ili specijalistima sportske medicine.Za najbolje rezultate preporučuje se redovno vježbanje, 3 puta sedmično 30 do 45 minuta. Vježbanje na fitness spravama na kompleksu Panonskih jezera je na vlastitu odgovornost!

Solarno drvo

Solarno drvo svim posjetiteljima nudi mogućnost besplatnog punjenja mobilnih telefona, tableta i svih ostalih elektronskih uređaja.

Nagarade

Kompleks Panonskih jezera, kao jedina slana jezera u Evropi, sa svojom turističkom djelatnošću (atraktivnost, čistoća vode i okoliša, dobra i jeftina usluga, lokacija, veliki broj posjetilaca) presudno je uticao na donošenje odluke o nagradi Gradu Tuzla  u  izboru za najbolji turističku grad u BiH – Zlatna ruža za prošle tri sezone kao i nagrade Zlatna Ugostiteljska Kruna (idejno rješenje Arheološkog Parka-Neolitsko sojeničko Naselje-Panonsko jezero) u kategoriji posebnog  njegovanja odnosa prema tradicionalnim kulturno-istorijskim vrijednostima BiH. Kao kruna 2012. godine Grad Tuzla i slana jezera dobitnici su druge nagrade 2012 UNWTO ULYSSES AWARD najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija za inovacije u javnim politikama i upravljanju, za projekat „Valorizacija prirodnog naslijeđa – Panonska slana jezera u Tuzli“ koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma. 2013. godine Grad Tuzla i Panonska jezera dobitnici su Međunarodne turističke nagrade ZLATNI INTERSTAS 2013 za izuzetan doprinos razvoju turizma grada Tuzle i značajan doprinos razvoja turizma BiH u cijelosti.

SEZONA 2022

JKP ”Pannonica” d.o.o. Tuzla  je počelo  prodaju sezonskih ulaznica po redovnim cijenama za period ljetne sezone koja zvanično traje od 1. juna do 31. avgusta 2022. godine.

Prodaja se vrši svaki radni dan od 11 do 14 sati u Upravnoj zgradi JKP Pannonica d.o.o.Tuzla na prvom jezeru kompleksa Panonskih jezera.

Opširnije saznajte na www.panonika.ba