+387 35 257499
Dani ponosa i slave: Jedinstvo Aida iz Tuzle prvak Evrope

Košarkašice Jedinstva Aide u legendarnoj majstorici s italijanskim Primigijem igranoj u Firenci 22.marta 1989. godine pobjedom 74:70 okitile su se titulom prvaka Evrope. Dvadeset i šest godina kasnije klub je na novom početku sa mladom ekipom koja se takmiči u prvenstvu BiH. Iako će mnogi reći kako sadašnje Jedinstvo BHT nije ono Jedinstvo Aida pehar namijenjen evropskom prvaku i dalje krasi vitrine kluba.

Vratimo se na tu 1989. godinu kada je Jedinstvo Aida ispjevalo svoju pobjedničku ariju. Na putu do dvorane “Palazzo dello Sport del Campo” Tuzlanke su odigrale 15 utakmica zabilježivši 12 pobjeda i tri poraza. Tim Mihajla Vukovića poražen je u dva navrata od Dinama iz Novosibirska i jednom od Primigia.

Prije super – finala ni najveći optimisti nisu vjerovali da će tuzlanski tim nakon poraza od Italijanki u Vićenci 14. februara 1989. godine od 77:52, smoći snage da u super – finalu uzvrate udarac i da se popne na krov Evrope.

Pesimiste su razuvjerile Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić, Mara Lakić, Vesna Pođanin, Dragana Jeftić, Smilja Rađenović, Razija Mujanović, Zorica Dragičević, Naida Hot i Stojanka Došić, koje su bile pod diregentskom palicom Mihajla Mikija Vukovića i Zdravka Dugonjića.

Tuzlanske šampionke nisu rođene preko noći, već je tog 22. marta Mihajlo Vuković, zaokružio svoj 16 – godišnji mukotrpni rad u Tuzli. Ekipu Jedinstva Aide preuzeo je 1977. godine kada su se košarkašice nadmetale u Drugoj ligi SFRJ.Mihajlu Vukoviću je po završetku utakmice u Firenci trener Primigia Aldo Corno, morao stisnuti ruku, iako je italijanski trener u svojim redovima imao tamnoputu Amerikanku Janice Lawrence ili Anitu Blange i Renatu Salverstini…

Italijanskom stručnjaku nisu pomogla “napucana imena” i činjenica da je Primigi do tada osvojio pet titula prvaka Europe. Miki Vuković je u svojim redovima imao Razu, Maru, Naidu, Coju, Smilju…koje su 1989. godine dosanjale svoj dječiji san osvojivši pehar “Naroden sporta”, koji je od jugoslovenskih klubova osvojila samo Crvena Zvezda deset godina ranije.