+387 35 257499
Fudbalski klub Sloboda u Tuzli se jednostavno voli

Fudbalski klub Sloboda Tuzla klub je iz Tuzle, Bosna i Hercegovina. Osnovan je 1919. godine. Osvajači su Kupa Prvoligaša SFRJ 1971. godine i Intertoto Kupa 1983. godine.

Osamostaljivanjem države Bosne i Hercegovine, FK Sloboda ima značajnu ulogu u prvenstvu gdje je ostvarila visoke plasmane, u takmičenju za Kup BiH sedam puta je bila finalist takmičenja, a u sezoni 2015/16. je ostvarila svoj najbolji poslijeratni uspjeh te osvojila 2. mjesto u Premijer ligi BiH. Sloboda je u ovom periodu dva puta bila učesnik UEFA Intertoto Kupa gdje je oba puta došla do drugog kruga, te jednom učesnik UEFA Evropa lige gdje je ispala u prvom krugu.

Osnivanje

Sredinom oktobra 1919. godine je mjesno partijsko vijeće donijelo odluku o osnivanju RSD-a te je krajem oktobra 1919. godine održana osnivačka skupština. Na osnivačkoj skupštini je sekretar Mitar Trifunović Učo dao prijedlog za naziv “Gorki” po ruskom književniku Maksimu Gorkom. Prijedlog je prihvaćen, a u okviru društva sa radom je počela fudbalska sekcija čiji su prvi igrači bili iz porodice Mott, Mustačević, Zaboš, Mujezinović, Šifer, Josić, Zafani, Morankić, Mešković itd. Interesantno je da su potomci neki od navedenih i danas sa nama, veliki prijatelji FK Sloboda.

Nastavak ideje o FK Slobodi

U sljedećih par godina društvo je bilo izloženo pritiscima koji su bili karakteristični za to vrijeme te vlast nastojala da se promijeni boljševički naziv društva. Godine 1923. je sud naredio zabranu društva, ali su određeni aktivisti nastavili sa aktivnostima zbog čega su ležali u zatvoru. Zahvaljujući upornom zalaganju aktivista koji su osnovali Gorki 20.11.1927. godine je osnovano RSD Sloboda, a u njenom okrilju i fudbalska sekcija. Nosioci ideja i 1919. i 1927. godine su bile skoro sve iste osobe.

Napredak Slobode

Nakon Drugog svjetskog rata Sloboda je počela igrati u Zonskoj ligi da bi 1958. godine ostvaren plasman u Drugu saveznu ligu. Igrajući sa ekipama ekipama iz Slovenije, sjeveroistočnog dijela Hrvatske i sjeverozapadne Srbije kroz Drugu saveznu ligu Zapad i Sjever, Sloboda uspjeva dva puta se plasirati u Prvu saveznu ligu te oba puta se u društvu naboljih zadržava po jednu sezonu.

Nogometno središte

Ipak, Sloboda u sezoni 1968/69, nakon baraža sa Budućnosti iz Podgorice ostvaruje ponovni plasman u Prvu saveznu ligu u kojoj se zadržala slijedeće 22 sezone, odnosno sve do raspada bivše države, a samim time i zajedničke lige.

U periodu kada se igrala Prva savezna liga Sloboda igra bitnu ulogu u tadašnjem jugoslovenskom fudbalu te Santosi sa Tušnja, kako je prozvana ekipa Slobode sredinom 1970-ih, postaje regionalno nogometno središte u kojem priliku za afirmaciju dobijaju igrači mahom sa područja današnjeg Tuzlanskog kantona, sjeveroistočne BiH i Vojvodine.

Osvajanja se nastavljaju

1971. godine FK “Sloboda” osvaja kup Prvoligaša pobjedom nad Željezničarom rezultatom 1:0. Iste godine je ostvaren plasman u finale Kup-a maršala Tita u kome je poražena u dva susreta od Crvene Zvezde 0:4 u Tuzli i 2:0 u Beogradu. Ipak najveći uspjeh ostvaren je u sezoni 1976/77. godine kada je nakon osvojenog trećeg mjesta u prvenstvu izboren plasman u kup UEFA, a nakon poraza u Las Palmasu od istoimene ekipe, rezultatom 5:0, i minimalne pobjede u Tuzli, rezultatom 4:3, “Sloboda” se oprostila od daljeg takmičenja.

Pored ovih rezultata treba istaći uspješno učešće u balkanskom kupu 1970. godine kao i osvajanje Rapan kupa 1984. godine. Otkako je u sezoni 1968/69. godine uveden

trofej za fer-plej, FK “Sloboda” je u 19 završenih fudbalskih šampionata ovo priznanje osvojila šest puta. Za reprezentativce selekcije ex JugosLavije nastupilo je 29 fudbalera FK “Sloboda” Tuzla.

Poslijeratni uspjesi

Osamostaljivanjem države Bosne i Hercegovine, FK “Sloboda” Tuzla ima značajnu ulogu u prvenstvu gdje je ostvarila visoke plasmane, u takmičenju za kup BiH šest puta je bila finalist takmičenja, a u sezoni 2008/2009. je ponovila svoj najbolji poslijeratni uspjeh (1995/96) te osvojila 3. mjesto u Premijer ligi. Sloboda je u ovom periodu dva puta bila učesnik UEFA Intertoto kupa gdje je oba puta došla do drugog kruga. Dva puta je igrala i finale kupa BiH i u oba finala bila poražena, i to 2008. od Zrinjskog, a 2009. od Slavije, oba puta na penale. Sezona 2008/2009. je najuspješnija u Premijer Ligi, igrano je finale kupa i osvojeno treće mjesto na tabeli, izborili su Evropu.

Novija historija

U sezoni 2011/12. Sloboda je nakon 42 godine izgubila status u društvu naboljih. Godinu dana kasnije Sloboda se vraća u društvo Premijer lige. Naime, drugu polusezonu 2013/2014. Sloboda ulazi sa Miroslavom Blaževićem na klupi i novom upravom koja novom šefu obezbjeđuje željene igrače i uspjeva se vratiti u Premijer Ligu. U sezoni 2014/15. Sloboda ponovo igra Premijer Ligu, a već u narednoj sezoni – 2015./2016. ostvaruje najbolji poslijeratni uspjeh osvajanjem 2. mjesto u Premijer ligi BiH.