+387 35 257499

„Dom mladih“ Tuzla, čiji je osnivač Grad Tuzla, funkcioniše kao ustanova otvorenog sistema, koji direktno odgovara na potrebe pojedinaca, organizacija i drugih javnih ustanova koje se bave pitanjima kulture, umjetnosti i mladih. Svako udruženje, umjetnička organizacija, škola, formalna i neformalna grupa mladih može koristiti resurse Doma mladih za realizaciju programskih sadržaja na polju savremene umjetnosti i kulture, kao i različitih edukativnih aktivnosti za mlade. Prednost Ustanove je da se radi o otvorenoj instituciji gdje korisnici mogu svoje aktivnosti oblikovati samostalno, na način koji im odgovara, ali uz tehničke, medijske i druge potrebne preduslove za realizaciju aktivnosti, te fleksibilnost zaposlenih.

Aktivnosti Doma mladih Tuzla odvijaju se na više lokacija, odnosno u organizacionim jedinicama: „Društveni dom“ Gornja Tuzla, Spomen dom „Husinska buna“ na Husinu, „Švedska kuća solidarnosti“ Gornja Lipnica, „Kaleidoskop“, „Dom književnosti“ i Centralni objekat u Tuzli. Na svim navedenim lokacijama odvijaju se programi međunarodnih festivala, muzički programi, sadržaji domaće produkcije (predstave, koncerti, izložbe, performansi, snimanja spotova i sl.), zatim redovne aktivnosti (probe domaćih bendova, radionice, vježbe i sl.) te projekcije filmova, prezentacije, konferencije i skupovi različitih udruženja, sastanci organizacija i brojne druge aktivnosti.

Dom mladih Tuzla kao izvršni producent učestvuje u realizaciji manifestacija koje organizuje Grad Tuzla kao što su Međunarodni književni susreti „Cum grano salis“, Festival savremene umjetnosti mladih „Kaleidoskop“ i tradicionalna manifestacija „Ljeto u Tuzli“, kao i razni sajmovi i slične manifestacije koje se održavaju tokom cijele godine.