+387 35 257499

Grad Tuzla je 2001 godine, na prijedlog gradonačelnika Jasmina Imamovića, osnovala Književne susrete Cum grano salis i ustanovila nagradu „Meša Selimović”, koja se u okviru Književnih susreta dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Prvobitna namjera Književnih susreta je bila obnova mostova saradnje i prevazilaženje nametnutih granica među književnim stvaraocima i ljubiteljima književnosti, koji pripadaju istom govornom (južnoslovenskom) području, a kojima su politika, podjele i sukobi iz bliske i daleke prošlosti nametnuli čvrste granice. Ideja Susreta bila, je i ostala, u namjeri osnivača da na prostoru Zapadnog Balkana potenciramo ono što nas veže, a ne ono što nas razdvaja.

Tuzla je širom otvorila vrata književnicima i izdavačima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i tako postala centar romana na Balkanu.Nagrada nosi ime jednog od najvećih romansijera sa ovih prostora, književnika Meše Selimovića, prije svega zbog opredjeljenja Općine Tuzla da među svoje prioritete uvrsti valorizaciju kulturnog i historijskog naslijeđa grada. Meša Selimović je zasigurno dio kulturne historije šire regije, ali kao Tuzlak, zaslužuje da se njegov grad najviše angažira u očuvanju i promoviranju njegovog opusa i talenta.

Postupak dodjele nagrade za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom podrucju Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore započinje kandidovanjem objavljenih romana od strane selektora. Za svako govorno područje imenuje se po jedan selektor. Odluku o dodjeli nagrade za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini donosi poseban žiri.

Dosadašnji selektori i članovi žirija bili su istaknuti književnici, književni kritičari, slavisti i profesori književnosti ( Ivan lovrenović, Enver Kazaz, Branko Čegec, Marko Vešović, Irfan Horozović, Julijana Matanović, Andrew Wachtel, Renate Lachmann, Mirko Kovač, Filip David, Mile Stojić, Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, Pavle Goranović, Muhamed Dželilović, Aleksandar Jerkov, Mihailo Pantić, Semezdin Mehmedinović, Svein Monnesland, Boguslaw Zielinski, Robert Hodel, Davor Beganović, Maciej Falski, Nedžad Ibrahimović , i dr.) Festival Kaleidoskop, je od svog nastanka, od 2009. godine, svake naredne godine, krajem sedmog i početkom osmog mjeseca, postao sjedište novog međunarodnog susretanja sa umjetnošću i sa mladima.