+387 35 257499
Jedna od najboljih košarkašica svih vremena u svijetu Razija Mujanović

Jedna od najboljih košarkašica svih vremena u svijetu Razija Raza Mujanović rođena je 15. aprila 1967. godine u Ratkovićima, manjem mjestu između Tuzle i Brčkog. Nakon cijelog života posvećenog košarci, zvanično je primljena u društvo najboljih, u FIBA-inu Kuću slavnih.

Razija Mujanović je svoju karijeru počela u Jedinstvu iz Tuzle, ekipi sa kojom je postala i evropski klupski prvak 1989. godine. Najbolja bh. košarkašica svih vremena, i jedna od najboljih u svijetu, se nakon Jedinstva okušala i u mnogobrojnim klubovima u Italiji, Španiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Brazilu i Americi.

“Iako mnogi misle da jeste, za uspjeh nije dovoljan talent i visina. Put do spotskih visina popločan je trudom i višegodišnjim odricanjem. Ulazak u Kuću slavnih posljedica je svega onoga što čovjek može da izbori svojim radom”, kazala je najbolja košarkašica BiH svih vremena i jedna od rijetkih žena čije je ime uvršteno u Kuću slavnih.

Nastupala je Razija i u najboljoj ženskoj ligi na svijetu, WNBA, 1998. godine u dresu Detroit Shocka, a uspjehe je nizala i u reprezentativnom dresu, prvobitno onom bivše Jugoslavije, a potom i u dresu BiH, od kojeg se oprostila 2007. godine.

Legendarna Razija Mujanović je tri puta proglašena najboljom košarkašicom Evrope (1991., 1994. i 1995. godine), a njen doprinos popularizaciji i razvoju ženske košarke u BiH je, sa sigurnošću možemo reći, nemjerljiv.