+387 35 257499

Omladinski košarkaški klub ‘Sloboda’ perjanica je košarkaškog sporta u gradu Tuzla. Jedan je od najpopularnijih bosanskohercegovačkih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini.

Košarka se u Tuzli počela igrati po završetku Drugog svjetskog rata. Zaljubljenici u ovu, na ovom području novu sportsku igru, 1946. godine, između ostalih klubova kao sto su KK ‘Jedinstvo’, KK ‘Proleter’, KK ‘Rudar’ iz Kreke, osnivaju i Košarkaški klub ‘Sloboda’.

Najsvjetlije trenutke tuzlanska košarka doživljava krajem prošlog vijeka, a osnovni pokretač i nosilac te igre bio je Košarkaški klub “Sloboda – Dita”. Pod ovim imenom tuzlanska košarka je postala poznata ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, već i šire.

Za vrijeme SFR Jugoslavije klub je nastupao u Prvoj federalnoj ligi Jugoslavije – YUBA. Nakon proglašenja nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine u ranim godinama KK ‘Sloboda – Dita’ je bila najuspješniji košarkaški klub osvojivši pet puta ligu, šest puta kup i sedam puta super kup. KK ‘Sloboda – Dita’ je nastupala u premijernoj sezoni Jadranske lige završivši na petom mjestu kao najuspješniji bosanskohercegovački košarkaški klub.

Nažalost kao i u mnogim drugim stvarima, poslije vrhunskih rezultata došli su i padovi. Krajem prve decenije 21. vijeka KK ‘Sloboda’ je doživila težak period što je rezultiralo zamrzavanjem kluba 28. septembra 2011. godine i reorganizacijom, tako da je od 2011 godine nosilac košarke u gradu Tuzli postao Omladinski košarkaški klub ‘Sloboda’ Tuzla. OKK ‘Sloboda’ je zadržala sve elemente KK ‘Sloboda’, a odmah je postala i član Radničkog sportskog društva ‘Sloboda’. Nakon reorganizacije kluba novoformirani Omladinski košarkaški klub je krenuo iz najnižeg ranga takmičenja A2 lige Sjever FBiH. U sezoni 2011/2012 OKK ‘Sloboda’ osvaja A2 ligu i ostvaruje plasman u A1 ligu FBiH u kojoj u sezoni 2012/2013 završava na drugom mjestu i ostvaruje plasman u ‘Ligu 12’ KS BiH. U sezoni 2014/15 OKK Sloboda je u prvom dijelu Prvenstva BiH – Ligi 12 – zauzela treće mjesto i plasirala se u doigravanje za prvaka države – Ligu 6. Nakon odigranih 10 kola OKK ‘Sloboda’ osvaja 4. mjesto i tim plasmanom je izborila učešće u polufinale play-off-a protiv prvoplasirane ekipe, KK ‘Igokea’ iz Aleksandrovca.

OKK ‘Sloboda’ je u vrlo kratkom vremenu postala prepoznatljiva u čitavoj Bosni i Hercegovini, a i šire, kako po igračkoj kvaliteti, tako i po organizaciji, kao jedan od najorganizovanijih sportskih kolektiva u BiH, radu sa mladima, a pogotovu po široko poznatoj tuzlanskoj publici i dvorani ‘Mejdan‘.