+387 35 257499

TUZLA TRAIL

Grad Tuzla svojom konfiguracijom terena spada u kotlinske gradove gdje je gro grada smješten u dolini rijeke Jale, sa svojim padinskim naseljima koncentrisanim na brdima koja okružuju grad. Pored okolnih brda sa nadmorskom visinom ispod 500m, grad se jednim dijelom prostire i na obroncima planine Majevice čija je nadmorska visina oko 800m. Istraživanjem terena entuzijasti okupljeni u priči o trail trčanju, su prepoznali prednosti konfiguracije brdovitog terena oko grada. Nakon velikog broja održanih tereninga u prirodi, po utvrđenim planinarskim stazama i slično, uočili su da konfiguracija terena sa svojom visinskom razlikom i prirodnom podlogom se mogu kategorisati kao odlične staze za trail trčanje.

U biti, iz centra grada se uz vrlo malo trčanja po asfaltnim površinama, može vrlo brzo priključiti na neku od utvrđenih trail staza, uglavnom označenih planinarskim markama, a u posljednje vrijeme, organizacijom Tuzlanske trail lige i našim markama. U katalogu staza Tuzla Trail-a, svaka staza pored osnovnih informacija sadrži mapu kretanja, visinsku razliku i mogućnost downloada treka, za korištenje putem GPS satova ili pametnih telefona. Time su sve staze dostupne zainteresovanim rekreativcima da se okušaju na istim bez posebno angažovanih vodiča ili članova Tuzla Trail tima.

Turistička ponuda grada Tuzla je angažmanom entuzijasta okupljenih u Tuzla Trail na izradi kataloga staza, označavanja i mapiranja istih u značajnoj mjeri obogaćena, budući da trail trčanje trenutno doživljava sve veću popularizaciju u okruženju i svijetu. Jedan od načina promocije trail trčanja u gradu, kao i promocije potencijala kojeg grad Tuzla ima je i organizacija Tuzlanske trail lige. Okupljeni entuzijasti i ljubitelji trail trčanja, su organizacijom Tuzlanske trail lige htjeli za početak da animiraju što veći broj rekreativaca trkača koji će se upoznati sa osnovama trail trčanja, i prelijepim šumskim stazama izvan gradske gužve, a u konačnici da se uvede i uvijek rado prihvaćeni takmičarski duh. Tako da već sada iza nas imamo uspješno završenu sezonu Tuzlanske trail lige u 2017.  godini.

Iako je priprema za organizaciju Tuzlanske trail lige 2018 krenula dosta prije bilježimo prvo službeno održano kolo 04.03.2018. godine, a prema planu i kalendaru lige zadnje 15. kolo planirano je za 07.10.2018. godine.
Tuzlanska trail liga 2018 je u organizacionom smislu na dosta većem nivou u odnosu na sezonu 2017. Utvrđivanjem pravilnika, kategorizacijom staza, nalaženjem iskrenih prijatelja lige u vidu sponzora, novim načinom bodovanja, `blažim` rasporedom kola, čime je ostavljena mogućnost trkačima da učestvuju i na utrkama u okruženju, je u ovoj godini okupila veći broj učesnika, a tokom trajanja lige očekujemo i veći broj gostiju iz okruženja.

U programu je predviđena organizacija i nočnih utrka što zahtjeva ozbljniji pristup organizatora, ali zasigurno priliku početnicima u trail trčanje da dožive posebnu dimenziju nočnog trčanja u prirodi. Kao poseban test snage i brdskog trčanja zamišljena je organizacija kola koje će se bodovati prema broju odrađenih ponavljanja na stazi dužine 15km i visinske razlike 415m za 12 sati (12 hours of Majevica). Sa odrađenih 3 ponavljanja učesnici lige, prelaze limit koji ih svrstava u ultra trail trkače, što je u svakom slučaju dodatni motiv za učešće u utrci i gostiju iz okruženja.