+387 35 257499

Udruženje muzičkih umjetnika iz Tuzle koje djeluje u cijeloj Bosni i Hercegovini i regiji, dugi niz godina baštine i njeguju sevdalinku u izvornom obliku, kroz svoje programe, stručne seminare i radionice, predavanja, promocije knjiga, koncerte i javne nastupe, a poslednjih trinaest godina i organizovanjem Festivala sevdalinke pod nazivom „Sevdalinko u srcu te nosim“ a pod krovnim projektom „SEVDALINKA KULTURNO HISTORIJSKO-NEMATERIJALNO BLAGO BIH“.

Misija festivala jeste očuvati sevdalinku kao kulturno-historijsko, nematerijalno blago BiH i obezbijediti da sevdalinka bude upisana na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo preko tri stotine vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Holandije, Austrije kao i prateći orkestar kojeg čine izuzetni poznavaoci i baštinici sevdalinke, pod rukovodstvom prof. Dejana Milkunića.

Generalni cilj, kako i sam naslov to kaže, jeste promocija i očuvanje sevdalinke kao kulturnog nematerijanog dobra iz oblasti muzičke djelatnosti od značaja za Bosnu i Hercegovinu čime bosnaskohercegovačku kulturu stavljaju u evropske okvire i to na vrh ljestvice.

Sam Festival se sastoji iz nekoliko aktivnosti:

1.Međunarodno takmičenje mladih harmonikaša “Sevdalinko
harmonikom opjevana”

2.Takmičenje autora i izvođača

3. Revijalna noć

U skladu sa UNESCO-vom Konvencijom o zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa, Udruženje muzičkih umjetnika, na čelu sa Ramizom Milkunić, istaknutom interpretatorkom sevdalinke, podnijelo je Komisiji Bosne i Hercegovine za saradnju sa UNESCO-m inicijativu za stavljanje sevdalinke na Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva. Komisija je prihvatila Inicijativu  22.12.2016. godine i uputila je u dalju proceduru. Procedura je u završnoj fazi i izrada dokumentacije za uvrštavanje sevdalinke  na listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.